Home

Achtergrond

'Oogst pootaardappelen blijft onder gemiddelde'

De opbrengst aan pootaardappelen blijft dit jaar onder het meerjarig gemiddelde. Dat verwachten pootgoedhandelshuizen Agrico en HZPC.

Volgens commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico heeft vooral het pootgoed in Noordoost-Groningen last van de droogte. "De planten staan volop in bloei." De knolzetting is daar door het vochttekort niet best verlopen. Van Hoogen: "Het ras Agria heeft normaal zeven tot acht knollen per plant. Nu zijn dat er gemiddeld 3,5. Andere rassen die normaal tien tot vijftien knollen per plant hebben, komen nu niet verder dan vijf."

Van Hoogen kan nog niet inschatten hoe groot de pootgoed-oogst zal uitvallen. "In het Zuidwesten staat het gewas er goed voor. In het Noorden hangt het er sterk van af wat het weer doet. Als het warm en vochtig blijft en de eerste knolzetting sterft af, dan kan de tweede knolzetting nog wat goed maken. Maar als de eerste en de tweede knolzetting allebei blijven, dan worden de eerste knollen te groot en de latere knollen blijven te klein."

Ook financieel manager Jan Hoogenboom van HZPC verwacht een pootgoedoogst die onder het gemiddelde blijft. "In de hele noordkant van Nederland zie je grote verschillen tussen percelen. Sommige percelen halen de 20 ton per hectare niet. Andere zitten op het gemiddelde."

Pootgoed dat beregend is staat er beter voor, zegt Hoogenboom. "Maar dat levert geen hoge opbrengst op. Ook dan komt die niet boven het gemiddelde."

Of registreer je om te kunnen reageren.