Home

Achtergrond

'Onderzoek zwangeren in gebieden met Q-koorts'

Er moet onderzoek komen naar de noodzaak van standaard screening van zwangere vrouwen in gebieden waar Q-koorts voorkomt.

Twee huisartsen uit Herpen (tussen Nijmegen en Oss) en een hoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben hiervoor gepleit in Medisch Contact dat vandaag is verschenen.

Vorig jaar deed zich voor het eerst in Nederland een geconcentreerde uitbraak van de ziekte voor in de omgeving van Herpen. Dit jaar waren er uitbraken in de omgeving van Nijmegen en Noordoost-Brabant.

De infectieziekte wordt voornamelijk verspreid via schapen en geiten. Als mensen besmet raken, kunnen ze longontstekingachtige verschijnselen krijgen. In het uiterste geval kan de ziekte dodelijk zijn.

De huisartsen uit Herpen zijn bang dat zwangere vrouwen een grotere kans op een miskraam krijgen als ze in aanraking komen met de ziekte. Ze vinden dat de vrouwen in gebieden waar de Q-koorts is geconstateerd, standaard door artsen zouden moeten worden gevolgd tijdens de zwangerschap. "Op zijn minst'', vindt huisarts Besselink, "zou moeten worden onderzocht of die screening nodig is. Wij hebben er op dit moment weinig kennis over.''

De artsen vinden dat de hulp en begeleiding van de overheid na de uitbraken van de koorts matig zijn geweest. De huisartsen willen dat ze beter worden geïnformeerd als de ziekte in hun regio opduikt. Besselink: ,,Sinds kort zijn veehouders verplicht de Q-koorts aan de burgemeester te melden. De burgemeester schakelt vervolgens volgens een protocol andere instanties in. Bij ons weten wordt ons niets verteld.''

Het heeft volgens de huisartsen ook lang geduurd voordat de ziekte door het ministerie van Landbouw meldingsplichtig werd verklaard. Huisarts Besselink denkt dat het ministerie bang was veehouders op extra kosten te jagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.