Home

Achtergrond 1 reactie

Onderzoek niet risicoloos

De naar verwachting laatste horde in het fusie-onderzoek van de Europese Commissie verrast Friesland en Campina niet. Maar de uitkomst staat niet bij voorbaat vast. Een fusie van een dergelijke omvang als die van Friesland Foods en Campina is zo omvattend en complex dat Brussel hier nooit voetstoots mee instemt.

De Nederlandse zuivelcoöperaties hadden inderdaad goed ingeschat dat er nog een tweede fase zou komen. Volgens beide bedrijven is dit diepgaande onderzoek zelfs normaal. De buitenwereld moet zich volgens hen dan ook niet te veel laten afleiden door de ietwat barse toon die Eurocommissaris Kroes aansloeg in haar bekendmaking van donderdagavond.

Toch is het nadere onderzoek niet helemaal zonder risico. Al komt Kroes misschien niet met een simpel nee, ze kan bijvoorbeeld wel tot de conclusie komen dat de coöperaties één of een paar fabrieken moeten afstoten. Ze wil namelijk wel enige concurrentie overhouden en constateert dat beide bedrijven op sommige markten wel een heel grote machtsconcentratie vormen.

Het nadere onderzoek kan anderzijds ook positief uitpakken. Als alle aspecten van de fusie goed zijn bekeken en afgewogen, is de kans kleiner dat er later nog nieuwe bezwaren rijzen of dat andere bedrijven met succes een klacht indienen tegen het fusiebedrijf.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Er zijn al winstgevende fabrieken afgestoten,onderzoek maar eens de fusies van de supermarkten,die worden geen strobreedte in de weg gelegd en hebben nu de macht

Of registreer je om te kunnen reageren.