Home

Achtergrond 1 reactie

Onderzoek naar benzineprijs

PvdA en VVD willen dat het kabinet onderzoek laat uitvoeren naar de brandstofprijzen. De kale brandstofprijs, dat wil zeggen zonder accijns en btw, ligt in Nederland 8 eurocent hoger dan in de rest van Europa.

PvdA-Kamerlid Lia Roefs vindt dat "iedereen moet weten hoe de prijzen in elkaar zitten''. Volgens haar zou "het heel goed kunnen dat een gebrek aan concurrentie tussen de tankstations langs de snelweg'' achter de bovengemiddeld hoge prijs voor brandstof zit.

Drie jaar geleden concludeerde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voor de tweede keer op rij dat de wedijver tussen tankstations op de hoofdwegen achterblijft bij die op lokale en regionale wegen. De kartelwaakhond kon echter niet hardmaken dat oliemaatschappijen de brandstofprijzen kunstmatig hoog houden door afspraken met de pomphouders.

Verder besloot het Openbaar Ministerie in 2000 geen strafzaak tegen de grote oliemaatschappijen in te stellen voor het kunstmatig hoog houden van de brandstofprijzen. De aanklagers konden toen onvoldoende bewijs daarvoor vinden. De bedrijven zelf hebben altijd ontkend dat ze onderling prijsafspraken maken.

Gezien de eerdere onderzoeken van de NMa vindt CDA-Kamerlid Ger Koopmans nieuw onderzoek niet echt nodig. Hij ziet meer heil in maatregelen die de concurrentie tussen oliemaatschappijen aanzwengelen. Zo moeten initiatieven als onbemande tankstations meer ruimte krijgen en moet het systeem waarmee pompstations langs de snelweg worden geveild op de schop.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    nederland wordt uitgemolken,waarschuw de NMA,Neelie waar is je vergrootglas ?

Of registreer je om te kunnen reageren.