Home

Achtergrond

Obama in Bagdad

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama is vandaag in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De Amerikaanse senator kwam aan met een delegatie van het Amerikaanse Congres, meldden Amerikaanse media.

Het is de tweede keer dat Obama de Iraakse hoofdstad aandoet. Circa 2,5 jaar geleden was hij er ook met parlementsleden op bezoek.
Hij heeft eerder gezegd dat de Amerikaanse gevechtstroepen in zestien maanden tijd worden teruggetrokken indien hij in november tot president wordt gekozen. Obama heeft bezworen op de eerste dag als president de militairen een nieuw bevel te zullen geven: "Maak een einde aan deze oorlog.''

Obama was een fel tegenstander van de aanval op Irak die onder leiding van de Republikeinse president George Bush in 2003 werd gedaan. Hij heeft herhaaldelijk de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak als prioriteit gesteld; ,, Irak is niet de meest ideale plek op aarde en wij hebben niet de onuitputtelijke middelen om het dat te maken'', aldus Obama eerder over zijn Irak-beleid.

Obama en andere Congresleden ontmoeten in Bagdad onder meer de Iraakse president en premier, respectievelijk Jalal Talabani en Nuri al-Maliki. Zij spreken ook met Amerikaanse militairen.

Het bezoek maakt deel uit van een lange buitenlandse reis van Obama. Die begon hij afgelopen week in Afghanistan. Obama reist later nog naar Jordanië, Israël, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Obama is een relatief jonge politicus die buiten Illinois op weinig wapenfeiten kan bogen. De rondreis moet ertoe bijdragen dat het imago van onervarenheid als het gaat om Buitenlandse Zaken bij de kiezers wordt weggenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.