Home

Achtergrond 1 reactie

Nukaprijs lijkt geen bodem te kennen

De vrije val van de nukaprijs houdt maar aan. In een tijdsbestek van vier weken is er €74 van de prijs afgegaan. Een gemiddeld zwartbont stierkalf kost nog maar €59. De nuka keldert tegen de achtergrond van een verlieslijdende vleesveesector. Er is genoeg weerstand tegen de lage prijzen. Maar een ondergrens lijkt er niet te zijn. Voor de lichte kalveren heeft dat grote gevolgen. Daar is niks aan te verdienen. Nuka’s onder de 35 kg zijn niet te plaatsen.


Grote verliezen

De nuchtere kalveren hebben vooral last van de vleesveesector, die flinke klappen krijgt. Integraties en kalverhouders maken gemiddeld zo’n €150 tot €200 per kalf verlies. Dat gat is niet zomaar gedicht. Ook niet met nukaprijzen van rond de €60 voor een gemiddeld zwartbont stierkalf. Voor rosémesterijen gaat de markt gewoon door. Zij kunnen niet anders dan de verliezen accepteren. De witvleesmarkt neemt kunstmatige maatregelen. Daar wordt het witvlees ingevroren. Een noodgreep om het aanbod te verkleinen en een verdere prijsdaling tegen te gaan.


Import weegt zwaar

De stijgende import van nuka’s maakt de situatie er ook niet rooskleuriger op. Volgens Dienst Regelingen nam de import in juni met eenvijfde toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En dat kan de sector er op dit moment niet goed bij hebben. Nederland is onderhand (relatief gezien) de grootste ‘kalverhouder’ van Europa. Europese kalveren lijken haast allemaal bestemming Nederland te hebben. Een groeiend aanbod en nog lagere prijzen zijn het gevolg.


Nergens compensatie

De nukaprijs loopt sinds vorige week ook uit de pas in vergelijking met de 2007-prijs. Dat verschil wordt groter. In week 27 noteerde een gemiddeld zwartbont stierkalf €85 in 2007 en €86 in 2008. Daar gaan nu verschillen ontstaan. Vorig jaar was het nuka-aanbod namelijk kleiner. Ook liep de witvleesmarkt een stuk beter. Dat compenseerde de slechte rosémarkt en deed de prijs toen weer stijgen. Nu zijn óók de witvleesmarkt en het groeiende aanbod een probleem. Dat is iets teveel van het goede. De prijs blijft dus dalen en gaat zelfs richting de €50.

prognose:

nukaprijs weer naar beneden

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Vooral zo door gaan, dan worden ze in Nederland vanzelf weer duurder. In het buitenland zal men ze voor deze prijs ook niet meer willen weggeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.