Home

Achtergrond 24 reacties

Noorderland Melk lijdt pijn door overaanbod van melk

Leverancierscoöperatie Noorderland Melk heeft over de maanden april en mei de nabetaling tijdelijk niet uitbetaald en een korting van 5 procent toegepast over de vet- en eiwitwaarde van de melk.

Dit heeft het bedrijf in een schrijven aan de leden laten weten. Coöperatievoorzitter Ad van Velde bevestigt dit. Inmiddels is de situatie voor de coöperatie weer verbeterd. Daarom is over juni geen korting meer toegepast, maar van een normale uitbetaling is nog geen sprake.

Oorzaak van de problemen is het grote overaanbod van melk waarmee de zuivelsector dit voorjaar mee kampte en waar ook de afnemers van Noorderland Melk last hadden. Het bedrijf wees er in mei op dat het verschil tussen de melkprijs op de spotmarkt en de voorschotprijs van de grote zuivelfabrieken toen ruim 18 cent bedroeg, in het nadeel van de spotmarkt. Zuivelbedrijven moesten alle zeilen bijzetten om de aangeleverde melk te kunnen verwerken.

Het bestuur van Noorderland Melk heeft besloten tot het tijdelijk niet uitbetalen van de nabetaling en de korting op de melkprijs om te voorkomen dat het buffervermogen zou worden aangetast. Noorderland Melk levert aan vijf vaste verwerkers, maar die hadden begin dit jaar ook moeite om hun producten te verwerken en afgezet te krijgen.

De situatie op de vrije melkmarkt is inmiddels niet zo dramatisch meer als afgelopen voorjaar, maar met prijzen van rond de
26 cent per kilo is de situatie nog zeker niet goed te noemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkprijs

  De melkprijs mag ZEKER niet 10 cent omlaag...was da nou voor onzin

 • no-profile-image

  nog een melkveehouder

  rente + afschrijving = ongeveer €0,21 + € 0,06 krachtvoer en bijprodukten + € 0,06 mestafzet (of je koopt dure grond, of je huurt dure grond of je laat hem afvoeren, met deze kosten heb je echt te maken). Dan hebben we al € 0,33/kg melk aan vaste-, + vaste-variabele kosten. Dan heb je nog niets voor je rente/afschrijving gebouwen ( want er wordt wat afgebouwd hoor). Aan de vergoeding voor arbeid denken we maar helemaal niet. Kijkt U nu eens allemaal even naar de uitbetalingsprijzen van ao. de grote zuivelcooperaties. Waar is men mee bezig!! Inderdaad, veel sterkte allemaal

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Dit lijkt een markt gebeuren maar wel een een mistige mark.De grootte jongens willen niet weer dat boeren weg lopen net als vorig jaar rond augustus.Mag ik jullie als nestvlieders bedanken voor de goede melkprijs van vorig jaar want zonder jullie hadden we deze bonus niet gehad. Denk dat met de strategie van een goede verwerker er bij. de pijn minder wordt. Maar als boereblok zou ik toch willen pleiten voor inzicht in deze markt wie bied nu partijen melk aan onder kostprijs.En dus verantwoordelijk dat we weer met elkaar afglijden richting die politieke prijs van een kwartje om boeren afhankelijk van de subsidie te houden.

 • no-profile-image

  melkboer

  Tja, dat kan dan gebeuren als je onder het juk van je cooperatie weg wilt. Door boeren die zich aansloten bij de vrije club van Noorderlandmelk worden wij watjes genoemd omdat we niks durven. Dit is toch het risico wat jullie vorig jaar toch durfden te nemen? Om deze redenen zijn destijds de cooperaties opgericht en daarom bestaan ze ook nog steeds!!! Zal wel extra zuur zijn voor ex FF leden die nu bij Noorderlandmelk zitten want ook de gunstige omzetting van aandelen missen ze nu.
  Toch hoop ik dat ook voor jullie binnenkort de prijs weer omhoog gaat want daar hebben wij melkveehouders allemaal baat bij.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Maar als je wilt aflossen doet het dure melkquotum toch geen zeer????????? Bovendien denk ik dat dat voor Nederlandse omstandigheden geen slechte optie is. Groeien met grond prijzen van boven de €40.000,-- is ook niet rendabel te rekenen. Ook al kan het een goede keus zijn om het toch te doen. Melkquotum verdien je altijd aan als het er op blijft. Daar kun je dan alleen de rente voor tellen. Het wordt pas duur als je ook nog moet aflossen! Bovendien moet je in Nederland niet denken dat je voor 25 cent kunt produceren. Elke liter die je boven je eigen grond melkt gaat een ander mee lachen. En dat moeten de eerste liters op gaan brengen. Dus komt het er op neer dat er alleen grond gebonden melkveehouderij over blijft. Bedenk zelf maar wat er met de grond prijs gebeurt! Ik denk dat die mensen die nu €75.000,- voor de ha betaald hebben er dan zeer goed aangedaan hebben.

 • no-profile-image

  Jansen

  Eigen schuld dikke bult. De domme boeren willen niet samen de prijs dicteren. Ze willen niet samen lid worden van een soort opec die het wel lukt de prijs kunstmatig hoog te houden. Bij de voormannen is geen visie, ze constateren slechts hoe de prijs tot stand komt samen met de melkfabrieken en onze minister.

 • no-profile-image

  Berend

  Waar zijn de van Bakels met hun gunstige voorspellingen van de melkmarkt.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Melkquotum hoeft men niet bij te kopen! De melk moet men wel voor goede prijzen verkopen. Dit is een groot verschil! Als het quotum er af is dan verdient men in Nederland niets meer aan de bestaande produktie capaciteit. En uitbreiden is voor de meeste onmogelijk of zeer onrendabel vanwege de hoge mestkosten. Dit kan men blijven ontkennen. Op een dag is het te laat! Laat jullie goede LTO een keer door rekenen hoeveel melk er in Nederland nog meer geproduceerd kan worden zonder dat de mestprijzen boven die van het buitenland uit komen. De buitenlandse melkveehouders kunnen technische ook goed draaien. Hier heeft de Nederlandse melkveehouder al lang geen voor sprong meer op. In Nederland is op dit moment geen enkel voordeel meer te halen om de mest/grond kosten te compenseren. Dit is bij voorbaad een verloren strijd. Als het quotum er niet op blijft wordt het een bloedbad!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal eens met de vorige reactie. Dit is een nuchtere analyse zonder emotie en egotripperij.

 • no-profile-image

  de vrijgezel zoder uitbreidingsplannen

  Uitbreiden met geleend geld staat gelijk aan
  geld dat je niet hebt uitgeven aan dingen die je niet nodig hebt om indruk te maken op mensen die je niet kunt uitstaan.
  Leef je om te werken of wil je werken om te kunnen leven?

 • no-profile-image

  gert

  raar,ze leveren ook aan katshaar en die wil nog flink uitbreiden

 • no-profile-image

  melkveehouder

  € 26,- cent met de huidige hoge voerprijzen en rentetarieven,dat wordt afzien. Sterkte collega's, na regen komt zonneschijn

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Andere melkveehouder. Jou verhaal klopt niet! Als het quotum er af gaat blijven die 10 cent. Is mischien heel moeilijk te begrijpen. Ik zal het proberen uit te leggen. Een bedrijf met bijv. 1.000.000 liter melk per jaar heeft een quotum van 1.000.000 kg. Tot zover logisch. Voor 2015 heb je bijv. een financiering van €1,30. In 2015 kun je er mischien €0,30 van aflossen. Blijft een financiering van €1,00 over. Tot zover logisch. Als de rente 5% is dan scheelt dat dan €0,015 cent per liter melk. Die €0,10 quotum kosten vallen dan wel weg maar de te betalen kosten niet. Hoe je dit probleem op kunt lossen weet ik niet maar het staat vast dat de melkprijs zakt. Dan zou je kunnen zeggen dat je verdubelt. De personeels kosten blijven per liter gelijk. (de eerste 1.000.000L melk je zelf voor je prive uitgaven de tweede voor het personeel bijde €0,05 per liter) De kosten voor 100 koeien meer zijn €4000,- (€2500 voor de stal+€1500 voor de koe / melkstal + machines zijn vaak toerijkent). Voor die 100 koeien moet je per jaar 3000 kuub mest afvoeren. Dat kost zeker €45.000,- Voer moet je aankopen, maar daar zit het grootste probleem niet in. Maar als je dan gaat tellen ben je net zover in de eerste jaren dan dat je niets doet. Als er veel melkveehouders dit willen ben je nog meer kwijt voor mest afzet. Bij het gros van de grote bedrijven gaan de vaste kosten pas zakken ergens boven de 500 tot 1000 koeien. Dus hier valt ook geen voordeel uit te halen. Dit in tegenstelling ten opzichte van bijna ieder ander europees land. In de meeste landen zijn ze blij als ze mestkrijgen dus daar betaal je niets voor. Ook is de grond veel goedkoper dus het voer kun je goedkoper telen. Op dat moment zijn de investerings kosten per koe wel gelijk. Hier valt niet tegen te concureren! Er is overal zoveel kennis en als het land interresant genoeg is dan komen er wel veel Nederlanders die als sprinkhanen er op springen om het te ontginnen en efficient te maken (net als ik). Daar win je het ook niet lang op in Nederland. Maar dan blijft de vraag nog altijd moet je wel meer als 1.000.000 liter per jaar melken als je een beter inkomen hebt met 1.000.000 liter dan met heelveel meer?

 • no-profile-image

  detukker

  Het gaat niet alleen om quotum verruiming,waar ik een groot voorstander van ben,mag van mij met 10% verruimd worden.Het gaat ook om het feit dat we van de quotum kosten af moeten,die zijn een molensteen om de nek van de melkveehouderij in nederland ,als het quotum in 1 keer fors word verruimd is het niks meer waard,het europese quotum word toch niet vol gemolken of er nu 2% niet word volgemolken of 20% dat is om het even,maar wie wil melken kan dat zonder eerst te hoeven investeren in een produktie recht..............

 • no-profile-image

  Wim

  Helemaal eens met Jansen!!!

 • no-profile-image

  piet

  En LTO maar roepen: we moeten meer quotum verruiming. Nou let maar op, dan wordt het pas echt gezellig. Veel sterkte allemaal.

 • no-profile-image

  gert

  bel van Bakel die weet er wel raad mee

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoe wil de tukker aflossen als hij na 10%quotumverruiming niks meer beurt voor zijn melk? Bovendien zijn quotumkosten geen molensteen om je nek als je 5 of 10 eurocent meer per kilogram melk beurt. Laat iedereen zijn melk gezamenlijk in europa verkopen en reguleren. Melken voor een eerlijke prijs.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ... weet niets van melk... vraag me alleen
  af waarom melkveehouders altijd zo lang
  van stof zijn... kijk naar Plasje ... in 4 regels heb je je vet (of je eiwit). Ga zo
  voort, Nederland melkveeland : gij hebt
  niets te duchten!!!

 • no-profile-image

  DE TUKKERRRRR

  Het word zeker geen bloedbad,ook de komende jaren zullen er boeren zijn die stoppen, daar zijn ook boeren bij die nu flink opschalen, verdubbelen wat betreft het aantal koeien en die zich totaal verkijken op de hoeveelheid arbeid,en kosten wat dit met zich meebrengt,en die om die reden het bedrijf zullen staken,de grond die daarbij vrijkomt word weer gebruikt door andere bedrijven om mest te plaatsen. Nog een factor die bepaalt of het we of geen bloedbad word is de verhouding eigen en vreemd vermogen veel bedrijven zijn veel te hoog gefinancierd en dit gaat knellen.Laat iedere boer maar voorzichzelf eens uit rekenen hoeveel melk hij iedere maand moet leveren om rente en aflossing te betalen ,als je dat weet en je bent in staat om dit bedrag in 5 jaar te halveren geeft dit een heel stuk rust, en je boert veel relaxter AFLOSSEN IS OOK ONDERNEMEN MAAR JA DAT KAN DE BUURMAN NIET ZIEN...............

 • no-profile-image

  Vic

  Als het melkquotum eraf gaat is uitbreiden in Nederland bijna onmogelijk. Nu is het voor de meeste al niet mogelijk, maar dan helemaal niet meer. Voor diegene die melkveehouder willen blijven kunnen gemakkelijker naar het buitenland, als het melkqotum blijft. Want de ruimte dat is het knellend probleem voor uitbreiding in Nederland. Dit drijft de kosten zeer hoog op! Je moet maar tegen elkaar blijven schoppen en zelf niks ondernemen, dan loop je snel achter. Er zal een systeem van produktie beheersing moeten blijven om een redelijke melkprijs te ontvangen!!

 • no-profile-image

  Agrarisch ondernemer in binnen- en buitenland

  Nooderlandmelk: het is geen bedrijf zoals de redakteur in zijn stukje opmerkt doch de jongste boeren melkcooperatie van Nederland! Een cooperatie die tot nu een prima prestatie heeft geleverd sind 1 mei 2007! Wij zijn er nog steeds uiterst content mee en trots op Noorderlandmelk!
  Prijsopdrijving van melkquota: De heer Boertjes van de NVM zit verlegen om handel voor de leden makelaars en wat doet hij; proberen de melkveehouders angst aan te jagen door te gaan verkondigen dat de quotumprijs dit jaar wel naar 30 centen per kgvet zal gaan stijgen dit gezien de vraag welke boven de markt hangt! Laat me niet lachen zeg, denkt u nu werkelijk dat de huidige melkveehouders in Nederland zo dom zijn en niet kunnen rekenen? Voorbeeld: Veehouder A heeft plannen dit jaar met 100.000 kg de productie uit te breiden. Zijn plan is ontstaan in de herfst van 2007. Hij melkt nu al op het nieuwe niveau sinds april en dreigt te gaan overschrijden. Zijn verwachting was dat de quotumprijs in Juli/Aug verder zou gaan dalen. Dit wordt kunstmatig voorkomen door fictieve noteringen van de Steegro's en de van Bakels; de zogenaamde melkquota cowboys. Wat zou nu de reactie van Veehouder A kunnen zijn; owee het wordt nog duurder dan het nu al is; de angst slaat toe en hij gaat kopen voor 26 ct ipv de geplande 20-22 ct; zijn redenering; toch nog beter dan dat ik 30ct moet gaan betalen! Mijn advies aan Veehouder A en alle veehouders in dez situatie is; trap er niet in en laat het er mooi op aankomen! Laat de heer Boertjes en alle makelaars mooi hun melkquotum houden en koop nu juist niet en houdt de poot stijf! Desnoods betaalt u over dit komende jaar een superheffing over 1 ton te veel geleverde melk; dan bent u slecht € 26.000 kwijt! U houdt toch nog € 10.000 over voor de extra voerkosten? Verder effecten indien alle Veehouders met plannen hetzelfde doen: 1) U heeft geen lening van de bank opgenomen; dus geen rente en aflossingen dit jaar. 2) De makelaars van de NVM en dus de stoppers blijven mooi met hun melkquotum zitten. 3) in december smeken ze u, hun quotum te willen kopen en bieden het in grote paniek aan voor tussen de 5 en 10 ct per kgvet, anders vervalt het in de nationale reserve! Alle potentiele kopers van quotum; blijf rustig afwachten zodat de zenuwen bij de melkquota cowboys toeslaan en laat ze er mooi mee zitten!
  Dit werkt in het buitenland ook!!!!!!!!! U dient zich meer zakelijk op te stellen zoals de varkensmesters; biggen duur; dan laten ze de hokken een tijdje leeg en dwingen ze de biggen prijs naar beneden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Allemaal goed naar Boertjes luisteren en flink erin hakken, dan komt de selectie en het tekort aan melk vanzelf.

 • no-profile-image

  andere melkveehouder

  Welnu platteland veehouder, met de huidige mq prijs ben je alleen al €0,21 kwijt aan rente en aflossing. Als ze dat rare mq systeem beeindigen ben je van die kosten af. Dan mag de melkprijs gerust € 0,10 naar beneden. Dan houden diegenen die willen melken toch nog effe wat meer over. Maar dit alles is natuurlijk vooral interessant voor jonge dynamische ondernemers. Niet voor diegenen die middels verkoop van duur mq hun pensioen veilig trachten te stellen. Maar daar is mq nooit voor bedoeld geweest

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.