Home

Achtergrond

Noodweer slaat toe

Het weer liet zich dit weekeinde van zijn meest onstuimige kant zien in Nederland. Wolkbreuken, blikseminslagen en zware windstoten veroorzaakten met name zaterdagmiddag en -avond overlast in veel regio's.

Alleen Zeeland en Zuid-Holland bleven vrijwel geheel gevrijwaard van barre weersomstandigheden. In deze provincies genoten de inwoners en toeristen van prachtig zomerweer. De stranden lagen vol met liefhebbers van zon en zee.

Elders in het land scheen de zon ook vaak, maar daarnaast kampten diverse gebieden soms urenlang met noodweer. De brandweer had het met name in het midden, oosten en zuiden van het land erg druk met het leegpompen van kelders en tunnels. In diverse dorpen en steden kwamen straten blank te staan. Op de snelweg A2 stonden lange files omdat een langdurige wolkbreuk het wegdek moeilijk berijdbaar maakte.

Donder en bliksem bezorgden de brandweer ook overwerk. Onder meer in Zuid-Limburg (Heerlen-Maastricht) moest het treinverkeer worden gestaakt nadat de bliksem was ingeslagen. In Voorthuizen (Gelderland) brandde een boerderij uit na een blikseminslag. Niemand raakte gewond.

Duizenden bezoekers van het evenement de Zwarte Cross in de Achterhoek kregen zaterdagavond ook flinke buien over zich heen. Later werd het weer droog. De organisatie van het festival stelde dat de overlast meeviel. Datzelfde gold voor de luchthaven Schiphol. Hier vielen ook flinke buien, maar het vliegverkeer kon gewoon doorgaan.

Op het water deden zich volgens de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij op enkele plekken chaotische situaties voor met (zeil)schepen. Serieuze incidenten bleven uit.

Het weer was afgelopen weekeinde niet alleen onstuimig in Nederland. In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, die grenst aan Nederland, viel op sommige plaatsen in drie uur tijd 178 liter water per vierkante meter. Dat is twee keer de gemiddelde hoeveelheid voor de hele maand juli.

Zondag kwam het KNMI nog met nieuws, waarmee veel Nederlanders blij zullen zijn. De komende dagen beloven volgens het weerinstituut meer zomerweer te brengen. Het KNMI verwacht de hele week tussen de 25 en 30 graden. Maar alle dagen is er kans op een bui en dinsdag en vrijdag kan het gaan onweren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.