Home

Achtergrond 323 x bekeken 4 reacties

Noodplan voor vervoersverbod varkens

De Animal Sciences Group (ASG) werkt aan een bedrijfsnoodplan voor de varkenssector ten tijde van een vervoersverbod.

Hiertoe heeft de ASG een praktijknetwerk opgericht. Aan het netwerk nemen tien varkenshouders deel om maatschappelijke en welzijnsproblemen tijdens een uitbraak van een besmettelijke dierziekte te beperken. De deelnemers werken uit hoe ze op hun bedrijf de varkens tijdens een vervoersverbod op verantwoorde manier kunnen opvangen.

Een eerste aandachtspunt is de maximale opvangcapaciteit in de bestaande afdelingen. Door efficiënte groepen dieren te maken kan deze capaciteit optimaal benut worden. Daarna spelen ook de mogelijkheden voor noodopvang elders op het bedrijf en de hiervoor benodigde materialen een rol.

Uit eerder onderzoek bleek dat het op veel bedrijven niet altijd mogelijk is om binnen de bestaande capaciteit zes weken geen dieren af te voeren. Zes weken is de minimale overbruggingsperiode volgens het LNV draaiboek voor varkenspest. Voor veel vleesvarkensbedrijven is dit volgens de ASG haalbaar, zeugenhouders, speenbedrijven en gesloten bedrijven komen binnen zes weken in de problemen.
Varkenshouders die een noodplan opstellen weten tijdens een vervoersverbod vanaf het eerste moment hoe ze moeten handelen. De voorstellen worden gedeeld met andere varkenshouders.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fikkie

  Och och, ook weer iets nieuws gevonden om de boeren de oren te wassen, Linda ? Geef die boeren toch een compliment gezien het onderzoek in vredestijd naar welzijnproblemen bij vervoerverboden. Maar ja, als je nou eenmaal tegen de boeren bent, vindt je altijd wel een stok om te slaan. Wat betreft brandgevaar doet de agrariers al heel veel. brandblussers die elk jaar gecontroleerd worden, brandmuren, onderzoek naar meterkasten enz. En dat er dan toch dieren omkomen in gewoon niet te vermijden. Hoeveel verkeersdoden vallen er wel niet, terwijl er toch veel onderzoek gedaan wordt naar verkeersveiligheid ? Voor de opvang wordt er nu toch overlegd En hoe denk je 1000 varkens te vervoeren in een dierenambulance ?? Gewoon weer dom gezwam. Jij loop maar weer een beetje te roepen en dan verwacht je dat wij dat wel weer regelen, kom op zeg. Op gebied van welzijn, milieu, brand ed hebben wij al heel veel gedaan, alleen jij zou dat nooit erkennen. Ik heb al veel geld en tijd in bovenstaande zaken gestoken, maar wat heb jij bijgedragen, afgezien van jou domme geklets? Juist helemaal niets 0,0 zero, nothing.

 • no-profile-image

  Andre

  € 50000000 Hebben ze in Den Haag tebesteden, zou het niet beter zijn om dat geld naar de agrarische sector te doen, dan komen we samen tot oplossingen voor veiligheid van de dieren .

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Vaccineren, ben je van alle ellende af.
  Als de Europese Unie daar nu eens overeenstemming over bereikt zijn al die kunstgrepen en kapitaalvernietiging niet meer nodig. Moet een stuk relaxter werken voor iedereen. Ik kan me de beelden van varkenskadavers in de bomen in Putten nog goed voor de geest halen, de sociale onrust, de angst en woede door onmacht.
  Het is een wonder dat we sinds 2003 niet weer bezocht zijn door een of andere massale uitbraak. Toch verwacht ik het nog ieder moment. Brussel moet lekker doorslapen. Ik wil wedden dat het allemaal niks anders gaat als de voorgaande keren.
  Waar zijn al die mensen die riepen om mkz vaccinatie nu?

 • no-profile-image

  linda

  Denken jullie ook eens na over een noodplan voor de dieren als er brand uitbreekt: vluchtroutes, opvang, dierenambulances, pijnstillers. dank u wel

Of registreer je om te kunnen reageren.