Home

Achtergrond 30 reacties

Nieuwe zuivelverwerker: Globe Milk

Melkhandelaar René van Bakel begint samen met zuivelverwerker René van der Vleuten een zuivelfabriek in Boxmeer.

Dit bevestigen beide ondernemers. Het nieuwe bedrijf start onder de naam Globe Milk en krijgt een capaciteit van 150 miljoen liter. In de fabriek wordt melk verwerkt tot halffabrikaten, zoals vloeibare ijsmix, melkconcentraat en diverse soorten room.

Van Bakel en Van der Vleuten kunnen met het nieuwe bedrijf hun doelstellingen combineren. Van Bakel wil minder afhankelijk worden van de markt voor onbewerkte melk. Die melk is immers beperkt houdbaar en door het volume ook moeilijker verhandelbaar. Van der Vleuten is eigenaar van zuivelboerderij De Roomkan en heeft inmiddels een aardig aandeel op de Nederlandse markt voor vloeibare ijsmixen.
Het is de bedoeling dat de fabriek in de nazomer gaat draaien. Beide ondernemers zeggen voor de komende jaren goede kansen te zien op de zuivelmarkt.

Van Bakel is ook positief over de vooruitzichten op de markt voor rauwe melk. Volgens hem is het omslagpunt in dit seizoen gepasseerd. "In de VS is al een grote inzinking in de productie te zien. In Nederland beginnen de koeien ook al minder melk te geven. Dit betekent niet dat de melkprijzen weer zo hoog zullen worden als in de tweede helft van vorig jaar, maar ze gaan wel omhoog."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Andere melkveehouder in Duitsland lever jij soms aan campina?????????

 • no-profile-image

  andere tukker

  Hey melkveehouder Duitsland. Waar lever jij de melk af voor 37 cent? Ik lever niet aan campina maar beur voor onze basisprijs (3,7/3,4) "slechts" 30 ct.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Een ding is zeker Van Bakel zal geen melk verwerken als hij er niks aan verdiend. Dit is echter ook niet erg, want waarom zou hij een goede melkprijs betalen als hij niks verdiend. Maar een ding weet je wel met deze man, hij zal geen melk verkopen aan het groot winkelbedrijf zonder eraan te verdienen en dat laatste kunnen we van onze cooperaties niet zeggen. Terwijl ze al in gesprek waren kreeg Campina nog een veeg uit de pan van FF doordat deze de verse melk ging verkopen onder het Campina bod (dat noem ik nog eens boerenbelang!). Maar er is hoop, bij Heineken zat er een graankever in de mout en bij enkelen van jullie wordt de eikenhouten plank misschien de komende jaren nog wel aangetast door een houtworm. Maar blijf vooral leveren aan de grote jongens zonder tijdens een vergadering een keer je mond open te doen. Want zij hebben het zo goed gedaan de afgelopen jaren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goed opgemerkt Wim. Vorig jaar kreeg Tiny Sanders van Campina vanwege soortgelijke opmerking (terecht) nog de oren gewassen van van Bakel en viel iedereen hun bij. Nu zitten ze aan de andere kant en temperen ze de verwachting van hoge melkprijzen. Het is met de tussenhandel altijd hetzelfde liedje; het vogeltje zingt zoals ie gebekt is.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  geweldig nieuws nu nog een fabriek erbij in noord nederland en een in midden nederland dat zal de melkprijs goed doen ipv het geld te verkwanselen bij de megafabrieken

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Met van Bakel c.s. er bij, kan het alleen maar beter worden. Heb je vorig jaar wel gezien. Prima zo.

 • no-profile-image

  andere tukker

  Dan is dat zijn goed recht. Ook al verdiend hij miljarden, 't zal me een worst wezen zolang de melkprijs maar goed is. Wat ik wel vreemd vind als buitenlander is dat de reakties hier zijn van hoe meer concurrentie hoe beter, waar ik het mee eens ben. Maar hoe kan dan de fusie tussen RFF en Campina ooit tot stand is gekomen?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  john uit bergen en dalen
  weet je wel wat de top van ff en campina verdient van ons melkgeld? en ze maken er ook nog niks van . ik weet ook wel dat bakel niet zo n brave is maar hij doet wel zijn best om weer een goede melkprijs te maken . en als je het belijd van ff goed kent weet je dat ff het niet doet dus veel succes van bakel ik hoop dat er vele fabrieken volgen

 • no-profile-image

  john

  Ik snap niet dat iemand nog een goed woord voor Van Bakel overheeft. Alles wat de grote zuivelcooperaties niet mogen in de ogen van velen dat doet deze man wel. En dan lopen er ook nog velen achter hem aan. Het gaat Van Bakel alleen maar om het grote geld. Ik durf te wedden dat deze man meer verdiend aan de vele domme Nederlandse boeren dan dat alle zuivelbestuurders in Nederland samen ontvangen.

 • no-profile-image

  freek

  ds deze nieuwe verwerker gaat de melk afnemen van een pakweg 188 bedrijven met 85 koeien juist en in dit (keine) fabriekje gaan ze goedkoper producten produceren en daardoor een zelf gecreerde prijzen slag te winnen.lol hou toch op. quteum er af en uit de coorparatie stappen al de boeren bijelkaar 100% eigenaar. 100% voorhet zeggen en 100% aansprakelijk voor slechte uitbetaling

 • no-profile-image

  boerin

  hebben jullie er ook al aan gedacht dat hoe meer concurentie hoe lager de prijs van de melk zal kunnen zijn. contracten lager aan bieden om toch je plek te behouden?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Onderste stuk was van mij kom wel uit Duitsland! Maar ben nu toevalig in Nederland.

 • no-profile-image

  Antoon

  @melkveehouder , overijsel, jij ziet het als stoken, ik zie het als proberen een gezonde discussie aan te gaan met mensen. als zij op een gegeven moment het verschil niet zien tussen in de discussie en daarbuiten, dan is dat niet mijn schuld! iedereen geeft hier haar mening, en een deel van die meningen is soms foutief, verkeerd geïnterpreteerd of veelste kort door de bocht. hier wijs ik mensen dan graag op!
  als jij wilt weten wat FF er aan verdient, moet je het jaarverslag aanvragen of downloaden, daar staat dat dan precies in: dat zijn namelijk de houders van de certificaten. en dat zijn voor een deel weer...? BOEREN! tuurlijk krijgen de mensen in het bestuur een boel geld, maar Friesland Foods wil zich kunnen meten met andere multinationals, dus zal je je topmensen een marktconform loon uit moeten betalen.
  ik ben inderdaad geen boer, maar om daarom dus te zeggen dat ik er niet veel van weet is weer een van de opmerkingen die vallen onder 'kort door de bocht'.
  een prettige zondag toegewenst!

 • no-profile-image

  noggus

  Misschien kan Globe Milk iets betekenen voor een paar 100 boeren. De sector in z'n geheel is hier helemaal niet mee gediend. Versnippering/meer concurrentie, betekent meer macht voor retail. Herhinneren jullie je De Bruin nog van Farm Dairy?, daar laten discounters als Lidl nu die goedkope huismerk pudding en yoghurt maken. Wat een aanwinst !. Leer van de geschiedenis en reageer je frustratie niet af op coöperaties. Hopenlijk blijven de Globemelkers niet met een kater zitten, er zijn voorbeelden genoeg.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Boerin, als van bakel niet genoeg uitbetaald door de melk weg te geven zoals rff en campina doen dan krijgt hij geen boeren hem de melk willen leveren

 • no-profile-image

  Antoon

  @Grensboerke, inderdaad, globe milk zal liever geen melk verkopen aan een groot winkelbedrijf zonder er aan te verdienen. maar op dezelfde manier zal de winkel geen melk kopen als zij die ergens anders goedkoper kunnen krijgen. makkelijk zat!
  verder verkoopt hij helemaal geen melk, maar halffabricaten, het ligt dus even aan de concurrentie op die markt...

 • no-profile-image

  andere melkveehouder

  Nou nou wat een geweldige prijs krijgt men in Duitsland en wat een geweldige afzet struktuur hebben de fabrieken hier. Alle boeren zijn hier super tevreden, smijten omdat ze anders teveel verdienen de helft van de maand hun melk weg, de rest van het vele melkgeld word weggegeven aan goede doelen, en de nieuwe mercedes en fendt trekker zijn ook alweer besteld.

 • no-profile-image

  .

  Zou niet slecht zijn als de gebroeders net zoveel verdienen als sanders alleen kreeg! Weten jullie nog hoeveel dat wel niet was?De cooperatie bestuurders profiteren alleen maar van ons geld.

 • no-profile-image

  Nuchtere consument

  Goede zaak, concurentie en vernieuwing, dit maakt de andere wakker. Een goede cooperatie is goed, maar daar is veel concurentie voor nodig om een goede cooperatie te krijgen en te houden. ik hoop dat de arogantie verdwijnt. Veel succes Globe Milk!! Als jullie het goed gaat, heeft de Nederlandse melkveehouder mischien nog toekomst! In dit duur arogant landje, die de wereldmarkt menen aan te kunnen!

 • no-profile-image

  per 1-1-09 ex campina

  We hebben het bij VION gezien: Heel groot en machtig maar de veehouders krijgen in Nederland veel minder dan hun Duitse collega's. We kunnen niet meer betalen zeggen ze bij vion maar ondertussen word een bedrijf in engeland bij gekocht en cash afgerekend!! Bijna iedereen is blij met de fusie FF en campina maar ik heb mijn lidmaatschap opgezegd bij campina. Want bij mijn varkens is het de laatste 5 jaar ook voor mij het beste geweest dat ik ze in duitsland heb geleverd. Als we onze voormannen moeten geloven vallen in duitsland alle melk en vlees verwerkende bedrijven al 5 jaar allemaal om omdat ze teveel betalen, maar ondertussen blijven ze daar meer betalen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goede zaak ,dit houd de grote fabrieken scherp.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  denk jij antoon kampen dat ff er niet aan verdient?dan weet jij er niet veel van en jij ben toch geen boer ? dus snap ik niet dat je zoveel regeert op het agd ik vind dit iets voor colege s om een discusie aan te gaan en niet iedereen denkt het zelfde dat hoeft ook niet maar ik hoop dat u eens met je eigen werk bezig gaat ipv te stoken op het agd wat je al heel lang doet over meerdere onderwerpen dus ik hoop dat je hier niet op reageert

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Goed dat er een alternatief bij komt. De grote jongens zien dan ook dat ze zich niet alles kunnen permiteren. Meer concurrentie betere prijzen voor de boeren.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik heb ook maar een basis prijs van 31,5 cent. Maat met 4,1% vet en 3,5% eiwit lade premie. qmk toeslagen en mwst. krijg je al snel 40 cent uitbetaald. Nederlanders gaan uit van een uibetaalde prijs en Duitsers van de basis prijs. Daarom lijkt het dat de Duitste prijs lager is dan die van Nederland. Maar dat is niet zo. En dat is ook de reden waarom velen denken dat campina en friesland het zo goed doen! Maar zij leggen alleen maar druk op de melkprijs zodat de kleine molkereien in Duitsland het moeilijker krijgen om een goede prijs uit te betalen. De macht wordt verkeert gebruikt. Zij zouden als cooperatie juist moeten strijden voor een hogere melkprijs. Onze molkerei was minstens neutraal naar de actie toe. En had gezegt als jullie het doen doe het dan allemaal. Wij tellen een marge op de omzet voor de winst dus wij worden er ook beter van. Of het klopt wat zij zeiden weet ik niet want het is nog altijd een zuivel verwerker!

 • no-profile-image

  jolanda

  eventjes kijken......cooperatie campina....woordenboek COOPERATIE = samenwerking, winkelvereniging in eigen beheer;.........
  vooraan beginnen - nieuwe fabriek goed voor marktwerking en - grote megabedrijven want die trekken onze poot uit.
  MARKTWERKING perfect helpt altijd iets,
  MEGABEDRIJF = cooperatie hoezo trekt poot uit de (winkelvereniging lees agrariers) winklevereniging zijn toch baas van samenwerking, blijkbaar is de boodschap van onderaf naar boven niet duidelijk leg die werknemer (directeur) van jullie eens uit dat er meer opbrengsten naar de agrariers moet en minder in zijn zak.
  SUCCES

 • no-profile-image

  wim

  Veel succes gewenst cowboy BAKEL !!
  Handig als je veel melk in gaat kopen om nu te voorspellen dat de melkprijs niet zo hoog gaat worden als vorig najaar.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  In Duitsland krijgen wij nu boven de 37 cent uit betaald voor gemiddelde gehaltes. Er zijn er die 40 cent krijgen. Ik kan maar één conclusie trekken als ik de prijzen zie van de Nederlandse heiligen. In Nederland hebben ze één van de slechtste afzet strukturen van de westerse wereld. Hopelijk kan van bakel er weer voor zorgen dat de prijzen omhoog gaan. Anders zie ik de concurentie positie van de Nederlandse melkveehouders somber in.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Zeer goed nieuws voor de inkopers van de retail , kunnen ze ons weer tegen elkaar uitspelen. en maar klagen!!!!!

 • no-profile-image

  bussy-girl

  Eindelijk gaan ogen open, dit is goed voor de marktwerking

 • no-profile-image

  melkboer

  Vind het allemaal prima, zolang er geen melk van buiten de EU verwerkt wordt!
  Als de valuta verschillen groter worden zal van Bakel als goed handelsman de melk van zijn Amerikaanse bedrijven hier verwerken, en op de Europese markt afzetten. Dit zou jammer zijn, maar is misschien iets om over na te denken.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.