Home

Achtergrond 2 reacties

Nieuwe uitdaging zuivel

Het nieuws over een nieuwe zuivelfabriek in Boxmeer doet onwillekeurig denken aan Farm Dairy in Lelystad. Deze fabriek staat er nog wel, maar is niet meer zelfstandig.

De oprichting van Globe Milk door de René’s van Bakel en van der Vleuten is in zekere zin ook een uitdaging aan het adres van de grote zuivelcoöperaties, maar niet op dezelfde manier als destijds Farm Dairy. Globe Milk zal geen dagverse melk en yoghurt leveren aan de Nederlandse supermarkten. Het bedrijf zal halffabrikaten produceren. Enerzijds om meer ijsmixen te kunnen maken en anderzijds om de partijen rauwe melk van Van Bakel hanteerbaarder te maken op de markt. Dat daarvoor een bedrijf wordt neergezet met een capaciteit van 150 miljoen kilo is stevig. Daarmee is het wel een uitdaging aan de gevestigde bedrijven, maar dat was de start van de vrije markthandel door Van Bakel vorig jaar ook al.

Dat hij nu in de zuivelproductie stapt, is een teken dat de handel alleen toch wat te ongewis is. Het is echter ook een teken dat hij van plan is te blijven. Voor melkveehouders die hun toekomst zoeken op de vrije markt geeft dit ook iets van zekerheid. Er zijn blijvers aan wie ze kunnen verkopen en er is keuze. Wel blijft het zo dat aardige schommelingen inherent zijn aan de markt. Het voorbije halfjaar heeft dat duidelijk bewezen. Mogelijk wordt de situatie de komende maanden iets rustiger en beter, maar de vrije markt blijft spannend.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  "Het nieuws over een nieuwe zuivelfabriek in Boxmeer doet onwillekeurig denken aan Farm Dairy in Lelystad. Deze fabriek staat er nog wel, maar is niet meer zelfstandig." Wordt het niet eens tijd om de boeren in Nederland uit te leggen wat voor geintje RFF en Campina daar geflikt hebben????? Wat zijn jullie eingelijk voor journalisten???? Schoothondjes of waakhonden???? Zolang het verhaal van Farm Dairy niet door jullie uitgezocht wordt,, zeer zeker schoothondjes.

 • no-profile-image

  albert

  De supermarkten zullen heel blij zijn als er een nieuwe aanbieder voor dagvers komt.
  Dan kunnen ze deze aanbieders mooi tegen elkaar uitsapelen zoals in het verleden met campina/friesland en farm dairy gebeurde.
  En we weten allemaal dat de melkveehouders dan aan het kortste eind trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.