Home

Achtergrond 195 x bekeken

Nieuwe staf en militairen naar Uruzgan

Vanaf de vliegbasis in Eindhoven vertrekt vrijdagochtend een nieuwe lichting militairen naar de provincie Uruzgan in Zuid-Afghanistan.

Zij lossen daar een deel van hun collega's af. Het gaat om de vijfde lichting van de staf van de Task Force Uruzgan en een deel van de zevende strijdeenheid.

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) zwaait de militairen uit. De manschappen zijn de eersten die dienen in de verlenging van de ISAF-missie van de NAVO. Aanvankelijk zou de Nederlandse bijdrage op 1 augustus aflopen maar in december stemde de Tweede Kamer in met een voorstel van het kabinet de uitzending met twee jaar te verlengen.

De TFU krijgt de komende zes maanden kolonel Kees Matthijssen als commandant. Hij zal het bevel over Kamp Holland en Camp Hadrian overnemen van Richard van Harskamp. Luitenant-kolonel Ludy de Vos zal aantreden als de nieuwe commandant van de zogeheten Battle Group.

De hoofdmoot van deze strijdeenheid komt van het garderegiment Gardeniers en Jagers uit Schaarsbergen. Dit regiment heeft sinds de oprichting in 1928 door koning Willem I een historische band met het koninklijk huis en Den Haag.

De militairen van het provinciaal reconstructie team (PRT) en de Air Task Force wisselen nu niet. Defensie laat de eenheden in Afghanistan op verschillende momenten roteren vanwege de continuïteit. Zo kunnen de eenheden hun ervaringen delen en elkaar wegwijs maken in het gebied.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.