Home

Achtergrond

Nederlandse teeltbedrijven relatief grootschalig in EU

Nederlandse teeltbedrijven zijn relatief grootschalig. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese statistische dienst Eurostat.

In het overzicht voor bedrijfsgrootte bij verse groente- en aardbeienbedrijven duldt Nederland met 7,7 hectare alleen het Verenigd Koninkrijk (12,1 hectare) en Denemarken (7,9 hectare) boven zich.

Het betreft cijfers over 2005. Door de sterk gestegen schaalvergroting in Nederland zal de gemiddelde bedrijfsgrootte fors oplopen, is de verwachting. Ook bij de fruitbedrijven komt Nederland (6,8 hectare) na België, Denemarken en Slowakije.

Het overzicht van de Europese statistische dienst geeft inzicht in de krachtsverhouding in de EU. In Roemenië en Polen zijn circa een half miljoen groentebedrijfjes met een areaal van minder dan 0,5 hectare. In Spanje zijn 150.000 groentebedrijven en aardbeitelers actief met een gemiddeld oppervlak van 1,9 hectare. Voor Italië geldt ongeveer hetzelfde.

In het overzicht over het aantal handelsbedrijven scoort Nederland niet hoog. Met circa 1.100 handelsbedrijfjes in groente en fruit (groothandel) scoort Nederland een middenpositie in de EU. Spanje en Italië (beide meer dan negenduizend handelsbedrijven) scoren het hoogst. Ook Frankrijk (circa vierduizend) en het Verenigd Koninkrijk (tweeduizend) tellen meer groothandelsbedrijven dan Nederland.
Bij het aantal groentespeciaalzaken is de verhouding nog weer anders. Met circa 20.000 zaakjes scoort Italië veertien keer hoger dan Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.