Home

Achtergrond 180 x bekeken 1 reactie

Nederlandse boterexport verslechtert

De wereldmarkt voor boter en boterolie is in het eerste kwartaal van 2008 sterk verslechterd. Dit komt door de hoge prijs van het product, waardoor vraaguitval optrad.

De Europese Unie werd in deze situatie extra hard getroffen, zo blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel. Door het verdwijnen van Europese steunmaatregelen kon de EU minder slecht concurreren. Als gevolg daarvan werd de boterexport meer dan gehalveerd.
De Nederlandse boterexport daalde met maar liefst 70 procent, hoewel ook Polen, Ierland en België harde klappen kregen.

Vooral de Verenigde Staten profiteerden van de exportvermindering van de Europese boter. De Amerikanen verachtvoudigden hun boterexport in de eerste drie maanden van dit jaar. De Verenigde Staten staan hierdoor, na Nieuw-Zeeland en (nog steeds) de Europese Unie opeens op de derde plaats als boterexporteur.

Ook Nieuw-Zeeland wist haar boterexport nog met 9 procent te verhogen. China, Oekraïne en Brazilië vergrootten hun boterexport eveneens sterk.

Tegenover de gedaalde export van de Europese Unie staat een sterk gestegen import. Die ging met 50 procent omhoog. De extra invoer kwam vooral vanuit Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Andere belangrijke importerende landen waren Rusland, Saoedie Arabië, Iran en Australië. De Verenigde Staten voerden ruim 60 procent minder boter en boterolie in, omdat ze hun eigen productie sterk hebben opgevoerd.

Ondanks de verslechterde wereldmarktomstandigheden zijn de boternoteringen in de EU nog steeds goed. Het grootste deel van de boter gaat in de opslag, voor gebruik in de komende winter. Daarvoor wordt nog steeds een redelijke vergoeding geboden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    de V.S kunnen gemakkelijker zuivel exporteren dank zij de lage dollarkoers,daar krijgt europa nog meer last van

Of registreer je om te kunnen reageren.