Home

Achtergrond

Nederlandse agf scoort goed in Britse residutests

In Britse residutests scoort Nederlands product goed.

Dat blijkt uit een rapport van de Pesticide Residues Committee (PRC) over een aangescherpte controle in de tweede helft van 2007.

De PRC onderzocht 1583 monsters van producten uit verschillende landen. Tientallen daarvan kwamen uit Nederland, vooral peren en aardbeien. De PRC vond in 25 verschillende producten overtredingen van de wettelijke normen voor residuen. Dat betrof geen Nederlands product, maar vooral producten uit Zuid-Amerika, Spanje en Marokko.

De PRC introduceerde in 2007 een nieuwe nauwkeuriger test waarbij het aantal residusporen waarop wordt onderzocht is uitgebreid van 129 naar 200.

Van de 17 monsters Nederlandse peren valt op dat veel producten meerdere residusporen toonden. In totaal 13 monsters scoorden positief op 2, 3 of 4 residutests. Een aantal internationale winkelketens heeft een maximum gesteld aan

Ook bij de 12 Nederlandse aardbeimonsters bleek dat relatief veel sporen zijn aangetroffen van ondermeer boscalid, pyraclostrobin en thiacloprid.

Bij het onderzoek naar de 21 Nederlandse tomatenmonsters werd op 5 producten residu aangetroffen. Net als de andere producten bleven de residuwaardes bij tomaten onder de grens. Bij de vijf monsters paprika werd op 1 product een enkel residuspoor aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.