Home

Achtergrond 10 reacties

Nederland oneens met Frankrijk over WTO

Nederland vindt dat er nog best concessies mogelijk zijn op het Europese landbouwbeleid bij de WTO-onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsakkoord, maandag in Genève.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) heeft dat vandaag gezegd na voorbereidend EU-overleg in Brussel. Heemskerk gaat daarmee lijnrecht in tegen de Franse minister Anne-Marie Idrac van Handel, die het EU-beraad voorzat.

Zij had gezegd dat de EU geen ruimte meer heeft voor verdere concessies. "Dat was haar conclusie. Niet de conclusie van de vergadering'', zei Heemskerk. "Als er geen enkele tegemoetkoming meer kan worden gedaan, kunnen we beter gaan vissen, daar in Genève.''

Volgens het WTO-voorstel moet de EU de grenzen openstellen voor meer landbouwproducten uit andere werelddelen. De landbouwsector vreest daardoor grote concurrentie van onder meer goedkoop varkensvlees en kipfilets uit Zuid-Amerika.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) stelde na het overleg dat Europa "niet de eerste is die toegevingen moet doen als het om landbouw gaat''. De druk ligt volgens hem vooral op de VS, die de boeren in eigen land nu zwaar subsidieert.

Het overleg maandag in Genève probeert wereldwijd handelsbelemmeringen tegen elkaar weg te strepen. Kortgezegd moeten westerse landen landbouwsubsidies opheffen in ruil voor meer toegang van industriële bedrijven van opkomende landen.

Zo zouden fabrikanten van medische apparatuur en chemische stoffen uit Nederland en andere westerse landen meer toegang krijgen tot China, om daar hun spullen te verkopen. In opkomende landen is een groeiende vraag naar onze merkproducten, stelde Timmermans.
Als de westerse landen op het terrein van de industrie meer tegemoetkomingen krijgen, dan kan de Europese Commissie op landbouw iets meer geven binnen het gestelde mandaat, redeneert staatssecretaris Heemskerk.

De WTO-onderhandelingen worden volgens hem heel spannend. Heemskerk hoopt op een akkoord. Uiteindelijk zal Europa er beter op worden als er overeenstemming wordt bereikt.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wvh

  Het CDA zit toch in de regering,die zouden toch beter moeten weten,of bedriegen ze ons nu ook weer.

 • no-profile-image

  Jac

  Of het CDA ook in de regering zit of niet, alle partijen die er toe doen zullen hetzelfde resultaat hebben. het enige verschil zit hem in de manier van het standpunt verkopen, verbloemen. Uiteindelijk regeren de aandeelhouders de wereld, money makes the world go round.......
  Ben geen tegenstander van geld verdienen maar vindt het feit dat veel grote bedrijven nergens meer naar kunnen kijken als naar de aandeelhouders die in hun nek hijgen het grootste probleem voor economie en leven in de toekomst.

 • no-profile-image

  gli

  Misschien is het goed de Nederlandse WTO onderhandelaars een hengeltje aan te bieden om te gaan vissen. Kunnen ze tenminste gen schade veroorzaken voor de agrarische sector!
  Iets voor Maat van de LTO? Of is die soms sowieso voorstander van de WTO, hoe de uitslag van de onderhandelingen ook mag uitvallen?
  Vrijhandel is immers een groot goed volgens heel velen?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Gelukkig hebben we Frankrijk nog aan de kant van de landbouw staan ,maar anders waren we aan de beesten overgeleverd

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Een CDA minister (verhagen) heeft economische zaken

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Sorry, Verhagen buitenlandse zaken en CDA minister Verhoeven economische zaken. Dubbel op dus.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De Partij van de Afpersers maar klagen over de vele werklozen.
  Ze zijn nog maar bij de zevende bankrekening...

 • no-profile-image

  gj

  Volgens de Scottish Farmer:
  The good , the bad and the WTO

 • no-profile-image

  Jac

  Ja precies gelukkig zijn er de Fransen nog. hier wordt blijkbaar nog nagedacht ipv als ja knikkers van de multinationals te fungeren. Dit zijn de enige die beter worden van een vrije handel, ja samen met hun aandeelhouders dan. toch gek dat een PvdA staatssecretaris, of te wel 2 rooie rakkers voor een zo blauw standpunt zijn en nog zonder morren van hun achterban ook. Waarshijnlijk kwestie van dom houden en zeggen dat de prijzen in de winkel omlaag gaan bij vrije wereldhandel en dat er veel geld bespaart wordt wat nu allemaal naar boeren gestrooid wordt...... slaap wel!

 • no-profile-image

  gert

  deze twee rooie rakkers zijn bereid de belangen van de eu-boeren weg te geven,en de eu als dumpplaats te gebruiken voor goedkoop Zuid Amerikaans vlees

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.