Home

Achtergrond

Na regen komt zonneschijn

De Groningse akkerbouwer Jacob van der Pol is volop aan het maaien.

Na wekenlang slecht weer ("eerst groeide het gras niet door droogte, daarna was het te regenachtig om het eraf te halen") kan hij eindelijk de derde snede van het land halen. Zoals gebruikelijk streek een eskader meeuwen op zijn velden neer. Het bedrijf ligt slechts 2 kilometer uit de kust. Eigenlijk had Van der Pol al twee weken geleden willen maaien. "Maar de komende dagen blijft het in ieder geval droog zodat het gras mooi kan drogen voor we gaan inkuilen." Van der Pol bestiert een bedrijf van 100 hectare waarop 170 koeien grazen en verschillende gewassen worden verbouwd. Foto Jan Bouwman

Combines van loonwerkbedrijf Weco De Hondsrug rollen door de Drentse buurtschap Nooitgedacht, bij Rolde. Ze gaan naar de vestiging van het bedrijf in Borger. Met de verhuizing van zijn groot materieel naar Borger, heeft Weco De Hondsrug gisteren en vandaag zijn fusieproces afgerond. De ongeveer honderd leden van het coöperatieve loonwerkbedrijf gingen ruim twee jaar geleden akkoord met het samengaan van de bedrijven Weco en De Hondsrug. Kostenbesparing was de voornaamste reden voor de fusie. Foto Weco De Hondsrug

Gerard Speelman van loonbedrijf Speelman uit Alteveer controleert de messen van de graszaaimaaimachine. Deze machine met een maaibreedte van 4 meter is twee jaar geleden door het loonbedrijf zelf gemaakt. Speelman zit hem hier in bij akkerbouwer Jan Hospes in het Drentse Gieterveen. "Met deze maaier hebben we een breder werkvlak, waardoor het gewas beter kan drogen", legt vader Bert Speelman uit. "En natuurlijk werkt het ook sneller." Speelman beleeft plezier aan het bouwen van machines. "Ik zou graag zien dat er meer hectares graszaad komen in deze regio. Daar hebben wij de capaciteit wel voor en nu de prijzen hoger zijn, wordt het voor boeren ook aantrekkelijker." Foto Koos van der Spek

Oma Mariet van Dam helpt haarkleindochter Lieke Valk (4) het kalf Lieke 1 neer te zetten voor de jury van de kalverenkeuring in Broekland, op 13 juli. Hubertien Kappert nam de foto. "De keuring is goed verlopen," vertelt de moeder van Lieke, Rianne Valk. "Lieke is reservekampioen exterieur geworden en heeft een mooie beker ontvangen. Je ziet dat de volgende generatie zich alweer aandient. Nu maar hopen dat de kalfjes uitgroeien tot mooie koeien."

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.