Home

Achtergrond 353 x bekeken

NAK: risicoperceel AM dit teeltjaar bemonsteren

Akkerbouwers kunnen het beste dit teeltjaar 2008/2009 een perceel laten bemonsteren als daar een risico is op besmetting met aardappelmoeheid (AM).

Dat adviseert de keuringsdienst NAK, omdat vanaf 1 juli 2010 het AM-beleid naar verwachting wordt aangescherpt. Eén van de wijzigingen betreft de voorwaarden voor herbemonstering als een perceel AM-besmet is verklaard. Na 1 juli 2010 mag herbemonstering alleen plaats vinden zes jaar na de laatste aardappelteelt of drie jaar als de teler een goedgekeurde bestrijdingsmaatregel heeft genomen.

Als telers een risicoperceel in 2008/2009 laten bemonsteren, kan bij een eventuele besmetverklaring het perceel vóór 1 juli worden herbemonsterd en dan direct worden vrijgegeven voor de aardappelteelt als de besmetting onder de norm is gedaald.

Als een teler niet weet of in een perceel te veel aaltjes voorkomen, adviseert de NAK om in de herfst dit jaar een vrijwillig onderzoek te laten doen. De uitslag komt dan vóór 1 maart 2009. "Op basis van het resultaat kan dan vóór 30 juni 2009 een officieel onderzoek worden uitgevoerd. In geval van een besmetting is dan in bemonsteringsseizoen 2009/2010 nog een herbemonstering mogelijk."

De huidige EU-richtlijn eist voor AM-onderzoek een monster van 600 milliliter grond per hectare. Vanaf 1 juli 2010 wordt dat 1.500 milliliter. Dat vergroot de kans dat een aaltje wordt ontdekt. De buffers rond besmette stroken in een perceel worden dan groter. Hoe de afbakening daarvan gaat plaats vinden is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.