Home

Achtergrond

Mugabe en Tsvangirai tekenen akkoord

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai hebben vandaag een akkoord getekend dat een basis moet vormen voor toekomstig overleg.

Het moet een eind maken aan de diepe politieke crisis in het Afrikaanse land. Dat meldde de BBC. Tsvangriai en Mugabe spraken na ondertekening de pers gezamenlijk toe. MDC-leider Tsvangirai sprak van een "historische gebeurtenis''.

Hij zei ervan overtuigd te zijn tot een definitieve overeenkomst te kunnen komen met de regerende Zanu-PF van president Mugabe.
Mugabe sprak van "een nieuwe manier'' om de problemen van het land op te lossen. Hij zei dat de grondwet zal worden aangepast. Zo zal het aantal zetels in het parlement worden uitgebreid en wordt de ambtstermijn van de president teruggebracht van zes naar vijf jaar.
Het was de eerste keer in een decennium dat beide rivalen bij elkaar kwamen. De overeenkomst kwam tot stand door bemiddeling van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki. De partijen zijn in een fel dispuut verwikkeld sinds de recente presidentsverkiezingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.