Home

Achtergrond 366 x bekeken

Mosselen fors duurder

De prijs van mosselen gaat fors omhoog. Het schelpdier ligt vanaf donderdag in de supermarkt en de consument zal naar verwachting 7 tot 8 euro per kilo moeten betalen.

Vorig jaar kon de liefhebber nog voor 5 euro een kilo bemachtigen, zo meldt secretaris Hans van Geesbergen van de producentenorganisatie Nederlandse Mosselcultuur.

De stijging wordt onder meer veroorzaakt doordat mosselsvissers juridisch de slag om de Waddenzee van natuurorganisaties dreigen te verliezen. De mosselvisserij mag door een uitspraak van de Raad van State in februari veel minder vangen dan voorheen. Het aanbod van mosselen op de veilingen is daardoor lager, waardoor de prijs stijgt.

Van Geesbergen noemt de prijsstijging spannend. ,,Je moet jezelf niet uit de markt prijzen.'' De Nederlandse mosselen worden voor 60 procent in Vlaanderen verkocht, de rest is bestemd voor de binnenlandse markt, Duitsland en Frankrijk.

Van Geesbergen is somber over de toekomst van de mosselvisserij. Medio augustus doet de Raad van State zoals het er nu naar uitziet opnieuw een uitspraak over de mosselvisserij waardoor de vangsthoeveelheden flink kunnen worden beperkt. Verliest de sector ook die juridische strijd, dan lijkt het einde oefening voor de mosselvissers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.