Home

Achtergrond 32 reacties

Moddertrofee voor biologische varkenshouder

De modderpoel op het biologische varkensbedrijf van Floor de Heer in Kamerik is de mooiste van Nederland, althans volgens de actiegroep Wakker Dier.

De familie De Heer krijgt de moddertrofee van de actiegroep uitgereikt.
Met de jaarlijkse modderpoelverkiezing wil Wakker Dier de biologische varkenshouderij positief onder de aandacht brengen als alternatief voor de bio-industrie.
Wakker Dier is tot haar keuze voor deze poel gekomen omdat de familie De Heer de dieren met liefde behandelt, en omdat de poel prachtig ligt tussen de sloten, knotwilgen en weilanden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nn

  Boer uit Helmond: bedoel je de biologische varkenshouderij in Asten? Die kreeg in 2005 de troffee, maar dat bedrijf bestaat nog steeds. Met boerderijwinkel en webwinkel. Zie www.sumiran.nl

 • no-profile-image

  gait

  Cker, aan beide vorme nvan varkens houden kleven voor en nadelen. Ondernemers in de gangbare en biogische kant van de varkenshouderij weten dat ook wel van elkaar.

  MAAR MENSEN ZOALS LIZETTE NIET. DIE HEEFT MAAR EEN DING IN HAAR HOOFD: DAT BIOLOGISCH PERSÉ BETER ZOU ZIJN ALS GANGBARE VARKENSHOUDERIJ. En dit is niet altijd zo, en ik wou toch graag eens lezen dat lizette het hier mee eens is. en niet alleen maar over biologisch praten en de gangbare houderij kapot praten

 • no-profile-image

  gait

  ondernemer uit twente heeft groot gelijk. De varkenshouderij van tegenwoordig is niet voor niets zoals ie nu is. Om ziekteverspreiding in de hand te houden.

  En hiermee snijden de mensen zoals lisette (wsslijk blond) zichzelf in de hand. Want varkens die buiten lopen worden eerder ziek of vaker. En is dat nou niet zielig voor die varkens? Dus laat ze gewoon binnen. (en dan heb ik het nog niet eens over de maatregelen en verspreiding bij uitbraak van een grote ziekte zoals varkenspest. Dit is nog veel moeilijker te voorkomen als die biologische varkens zo nodig buiten moeten lopen. De stallen van tegenwoordig zijn netjes en schoon met goede ventilatie.

 • no-profile-image

  Dirk

  Hallo Janny, Ik heb een modern biologisch bedrijf gezien, en daar is niets mis mee wanneer het om de dieren gaat.
  Maar wakker dier hemelt het biologische enorm op, terwijl ze de gangbare houderij de ene na de andere trap geven.
  Zij zijn het die onzin uitkramen over beide manieren. Wanneer wd de realiteit onder ogen wil zien, kunnen ze met beide leven, ik kan dat heel goed.
  Wakker dier en mn Lizette hebben enorme oogkleppen op, zij zijn uit op het kapot maken van de gangbare houderij. Daarom zijn zij voor mij ook geen gespreks partner, het is gewoon tuig.
  Ik vindt het persoonlijk de kracht van de agrarische sector dat wij leveren wat er gevraagd wordt.
  Maar aan de biologische houderij kleven ook nadelen, dat mag toch gezegd worden!
  Het zijn in ieder geval geen leugens zoals wd die konstant in de wereld brengt
  Veel succes,
  Dirk

 • no-profile-image

  janny van den bogert

  @a wakker dier: ten eerste reageer ik niet op lizette of wd, maar op collega's die maar wat roepen over de biologische varkenshouderij zonder het fijne er van te weten. Ten tweede, het kan altijd beter, maar de problemen die in het rapport genoemd worden zijn nu toch echt een stuk minder. Denk je dat de ontwikkeling in de biologische sector stil staat en dat er niet naar oplossingen gezocht wordt?

 • no-profile-image

  Lizette

 • no-profile-image

  Lizette

  Juist om die biologische boeren te steunen doet Wakker Dier dit. Zodat mensen lezen over biologische varkenshouderij en zodoende vaker bereid zijn iets meer te betalen voor diervriendelijker vlees. Goeie zaak dus!

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Janny,

  Dan komt door personen als een Lizette, die nog niks heeft bekeken!
  Die kan vertellen, dat de kippen het in Brazillie het veel beter hebben, hoe ze het weet, heeft een raportje gelezen van Wakker Dier.

  En daarbij Janny is er aangetoond, dat biologische veel ander management eist om goeie cijfers(dus weinige zieke dieren) eist. En dat een hoop dat niet kunnen!

  Respect zal er moeten zijn, maar met personen als Lizette en Wakker Dier, die halve waarheden (leugens) durven te melden elke keer, zal je dat zeker niet krijgen.


  @Lizette, hoe zit het nu met voorbeeld van Brazillie? Heb nog geen antwoord gezien of komt dat, dat jij het antwoord gewoon niet weet!

 • no-profile-image

  Dirk

  Lizeetje, wat heeft de varkensdichtheid met volksgezondheid te maken. Jij probeert de zaken zo te draaien, dat het in jouw voordeel spreekt.
  Varkens buiten in de modder is de natuur, net als mensen in huiden en met speren, uit de tijd dat de mannen nog gewoon dobelden om een wijf.
  Varkens buiten in de modder geeft meer gezondheids problemen. Maar de moderne mens wil geen risico, dus worden de dieren op een verantwoorde manier gehouden om de gezondheids risico's voor de mens weg te nemen.
  Jullie hebben het altijd maar over de dieren, maar wij vinden de mens ook belangrijk.
  Maar jij mag van mij wel een biologisch stukje vlees eten hoor. Dat is ook het grote verschil tussen jouw soort en mijn soort mensen.
  Wij gunnen enander ook wat, jullie hebben lak aan de gezondheid van de mensen.
  Dat maakt jullie tot egoistische profiteurs, in de biologie heet dat parasiteren, leven etn koste van anderen.
  Wij leven in symbiose, dwz tot wederzijds profijt.
  Zo, heb je toch nog weer wat geleerd.

 • no-profile-image

  Rianne Memelink

  Ik vind het een prima initiatief. Eindelijk komt Wakkerdier eens met iets positief voor de sector in het nieuw. Ze kunnen dus ook andere dingen dan tegen alles aan lopen schoppen.

  Bussygirl wist je dat alles ongezond is in het leven!! Van 10 liter water achter elkaar drinken gaat een mens dood en van 5 kg appels eten word een mens ook niet beter. Het is de mate waarin je het tot je neemt. Dit geld ook voor varkensvlees. Af een toe een stukje en niet meteen 500 gram is echt niet zo ongezond als jij het doet overkomen.

 • no-profile-image

  Bussygirl

  Waarom al dat geneuzel over varkens, het is ongezond vlees er komen steeds meer gezondheidsrapporten en voedingsadviezen hoe ongezond varkensvlees is, adhd reuma noem maar op, advies geen varkensvlees eten, hoe biologisch ook het vetgehalte en de soort is niet te verteren in de menselijke maag, het ligt zwaar.
  Waarom is het vlees niet kosjer? omdat het ongezond is.
  Stop met varkenshouden ga van mijn part vis kweken of fruit.

 • no-profile-image

  Dirk

  Kijk, dat is nou een leuke discussie om te volgen.
  Jammer dat ie nu ophoudt.

 • no-profile-image

  Lizette

  Zo zoekt Wakker Dier een combinatie van straffen (bio-industrie) en belonen (biologisch/plantaardig). Prima.

 • no-profile-image

  Lizette

  Als je varkens buiten onhygienisch vindt of onverantwoord ivm de ziekte moet je toch eens terugdenken aan je biologie les. Dat is een natuurlijke situatie. Dat wij in NL 13 miljoen doorgefokte biggen willen houden op een kluitje, dat is pas onhygienisch en onverantwoord. Niet de zaak omdraaien dus. Nl is het varkensdichtste land ter wereld.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Varkens in de modder....romantiek van de stichting Wakker Dier. Ik weet nog dat mijn oma (35 jaar geleden) fokvarkens hield die elke dag vanaf 11 uur naar buiten mochten in de wei. sMiddags om 3 uur stonden de varkens voor het hek te zeuren ze wilden naar binnen. Helemaal zwart van de drek en dan weer bij de biggen. De biggen zaten vol women, de zeugen hadden last van leptospirose, (door het urineren in de groep op het gras etc. ) Er waren grote problemen met de drachtigheid omdat er bacterien en virussen (denk o.a. aan PARATYPHUS) niet onder controle gehouden konden worden..... Ook heel gevaarlijk voor de volksgezondheid !Door al deze ervaringen heeft de gehele varkenshouderij een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Huisvesting en verzorging zijn sterk verbeterd. Daardoor zijn ook de resultaten sterk verbeterd. De sector is enorm kunnen groeien vooral ook omdat er zoveel vraag is naar (h) eerlijk varkensvlees.
  Stel je voor dat de varkens nog zouden worden gehouden op de manier zoals mijn grootmoeder dat deed (en zoals de stichting Wakker Dier dat blijkbaar wil).
  Wat zouden dan de risico's en gevolgen zijn m.b.t. de volksgezondheid? Dan denk ik aan Salmonella, ik denk aan Wormbesmettingen en Paratyphus etc.
  Ik mag er niet aan denken wat er dan met onze samenleving kan gebeuren ! De romantici van de stichting Wakker Dier hebben de werkelijke praktijk niet meegemaakt en weten helemaal niet wat de realiteit is. Droom lekker verder maar val eerlijke en hardwerkende ondernemers a.u.b. niet meer lastig met deze kulverhalen.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Janny

  Ik heb wel zulke bedrijven gezien en ook voor gewerkt. IN denemarken en nog een redelijk grote ook.
  Dus weet wel waar ik over praat!
  Er is wel verschil tussen de ene bioloog en de andere, maar Dirk verwoord het mooi dacht ik zo en daar wou ik mij mooi achter stellen.

 • no-profile-image

  janny van den bogert

  @a wakker dier en dirk. Zowel de gangbare varkenshouderij als de biologische hebben voor- en nadelen. Natuurlijk mag dat gezegd worden. Maar ga geen onzin uitkramen, bijv. dat buiten lopende varkens wandelende ziektebommen zijn. Ik denk dat voor beide sectoren plaats is in Nederland en dan is dat voor de biologische sector op dit moment een heel klein plaatsje. Want laten we wel wezen, de consument kiest nog steeds massaal voor gangbaar! Dat neemt niet weg dat wij als biologische varkenshouders het ontzettend prettig vinden om op deze manier onze kost te verdienen en niet meer terug zouden willen naar gangbaar (wel eerst gehad). Ik weet ook wel dat dat voor de meesten niet weggelegd is i.v.m. de markt en sommigen zien dat ook niet zitten. Maar om dan meteen maar allerlei negatieve en vaak ook onware dingen te roepen over de biologische sector is niet erg netjes van sommige gangbare collega's.
  Overigens zijn onze varkens veel minder vaak ziek dan op ons ganbare bedrijf en van het eten van ons eigen varkensvlees zijn wij ook nog nooit ziek geworden!
  Wat mij betreft zouden boeren, zowel biologische als gangbare, zowel varkenshouders als melkvbeehouders en akkerbouwers wel eens met wat meer respect voor elkaars keuzes en bedrijfsvoering mogen praten! Want daar schort het op deze site nog wel eens aan.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Janny,

  Met welke oude rapporten komt wakker dier wel niet aanzetten.
  Ik heb jouw reactie daaronder ook niet gezien.
  Dat een Lizette, zelfs Brazillie erbij haalt om een gelijk proberen te halen.
  Volgens mij weet ze niet eens waar, dat land ligt.

  En die problemen van mij link, die zijn er nog genoeg in biologische tak van sport.
  En als je eerlijk bent, weet je dat ook wel!

 • no-profile-image

  Dirk

  Lizette, wat en wie straft wd ??? voelgens mij wordt er niemand gestraft door wd, sind jullie zijn gaan schoppen is de sector alleen maar gegroeid, en er moeten nog veel meer varkens gehouden worden om al die liefhebbers te voorzien van een lekker stukje vlees.
  Maar dat mag van mij ook een biologisch stukje zijn, voor ieder wat wils.

  En die wakkere uit weidestein kan ik niet volgen, die schrijft erg onsamenhangend, zal wel door zijn geestelijke vermogen komen, arme stakker.

  Verder heeft die ondernemer uit twente het precies goed, de huidige varkenshouderij is ontstaan uit de gezondheidsproblematiek van de biologische manier. Mensen die dat risico willen nemen, moeten dat zelf weten. Het lijkt mij duidelijk dat het wd daar niet om gaat.
  wd gaat voor het dier, de gezondheid van de mens is weer voor anderen.
  Gelukkig zijn de meeste mensen verstandig, het vlees uit de gangbare houderij ligt ver voor.
  Maar nogmaals. diegene die het wil kan gewoon wat anders nuttigen.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Lizette,

  Doe nu eens 1 poging om te lezen wat iemand schrijft. Varkens buiten zijn gewoon wandelende ziektebommen. Niet het om willen draaien omdat er zoveel zijn!

  Net als je verhaal over de kippen in Brazilie, die 1 m2 meter hebben per 10. Heb je het nu al even omgerekend?
  Vast niet en hoe kom je erbij, om dat land te kiezen. Je bent er haast 100% nog nooit geweest of laat staan een stal gezien te hebben.
  Jij roept dingen, die je eens hebt gelezen en dan interperteer je het nog verkeerd ook!

  Ga eens een stal bezoeken en dan pas commentaar leveren.

 • no-profile-image

  Ondernemer uit Venlo

  Wakker dier denkt weer eens de mond te mogen openen. En gelijk weer op een manier die ons er van overtuigd dat ze niet weten waar ze hert over hebben.
  Als de varkens buiten in de modder rond banjeren is het direct droevig gesteld met de hygiëne, waardoor allerlei ziektes gemakkelijker de kop op kunnen steken. Tevens is het bestrijden van wormen bij de varkens hetzelfde als dweilen met de kraan open.
  Het wordt tijd dat al die zogenaamde belangen organisaties voor de dieren eens terug gaan naar de schoolbanken en daar gaan leren hoe een dier gezond moet blijven. Als ze dan een examen hebben afgelegd met goed gevolg, mogen ze opnieuw proberen om reacties te geven op het houden van dieren in het algemeen zoals ze dat nu doen.

 • no-profile-image

  jack

  Prima initiatief. Ik ben toevallig twee dagen geleden nog op bezoek geweest bij een biologische varkensboer en die had wat mij betreft die 'trofee' ook kunnen krijgen. Erg leuk om te zien. En ja, biologische varkensboeren hebben het op dit moment niet makkelijk en moeten daarom meer steun krijgen, bijv. en vooral vanuit de politiek. Als je de keuze zoals nu altijd bij de consument laat liggen veranderd er niks of maar heel langzaam. En de biologische boeren die ik tot nu toe gesproken heb zouden nooit meer terug willen naar vroeger. Ze vinden hun werk er allemaal leuker op geworden.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Dirk,
  Omdat je niet mag trappen, tegen de heillige beentjes, van supersysteem, genaamd biologisch,ecologisch.

  De "waarheid" van gangbaar mag wel een naam hebben, maar de waarheid van alternatief niet.

 • no-profile-image

  antimodder

  Lizette en Wakker Dier kunnen zelf de modder in!

 • no-profile-image

  A Wakker Dier

  Wakker dier gekken en leden lezen voor hun eigen gemak maar over het stukje wat ondernemer uit twente schrijft.
  Doeltreffend over de biologische sector.

  Nee ene Rob noemt het bij naam. Iedergeval dat denkt ie. Nog nooit een stal gezien waarschijnlijk.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Die maar wat roepen? Toevallig ben ik geen Lizette, er zijn bij mij in de buurt biologisch bedrijven. En die vertellen hun problemen en die zijn niet aller minst.
  Zelf hebben we onze melkveetak ook weer gangbaar gemaakt, omdat we teveel met problemen worstelden, die niet konden worden opgelost worden door gebrek aan bepaalde elementen die we dus niet mochten gebruiken.
  Ondanks dat er goed management is.

  En een rapport van 2 jaar oud zegt niks vind jij. Maar dat organisaties als Wakker Dier en Volgeling oude raporten gebruiken vind je wel ok?

 • no-profile-image

  janny van den bogert

  @a wakker dier: dit is een rapport uit 2003! In 5 jaar tijd kan er veel veranderen, dat weet je zelf ook wel. Wij boeren biologisch vanaf 2004 en weten en hebben ervaren dat je als biologisch varkenshouder inderdaad over meer vaardigheden, kennis , flexibiliteit etc. moet beschikken om goede resultaten te halen. En dat kan! Wil je bewijs, kom maar eens bij ons langs. De huidige biologische varkensbedrijven zijn modern en geen geitewollen-sokken- of ot-en-sien-achtige bedrijven.

 • no-profile-image

  janny van den bogert

  @a wakker dier en ook anderen:Je beschuldigt lizette en wakker dier er van dat ze dingen roepen zonder van de werkelijke situatie op de hoogte te zijn. En dat is nu precies wat jij en anderen ook doen m.b.t. de biologische varkenshouderij. Als je je werkelijk in deze sector verdiept had en eens met een moderne biologische varkenshouder gepraat zou hebben en een modern biologisch varkensbedrijf bezocht zou hebben zou je al die onzin over biologische varkens niet uitkramen! Ben je geinteresseerd om eens met eigen ogen te zien hoe het leven van een biologisch varken er op een modern bedrijf uitziet ben je van harte welkom bij mij.

 • no-profile-image

  Dirk

  Klopt, A. wakker dier. Maar ik heb liever een discussie met een biologische collega, dan dat ik op deze site het gezwam van wd moet lezen.
  Gelukkig zijn het dezelfde figuren, dus naar de afzender kijken is al voldoende om een selektie te maken.

  De activiteit heeft zich verplaatst naar een ander artikel. Het megazwijn schandaal!!!!!

  In de VS willen ze een verbod op kooien, kistkalveren en zeugenboxen, daar lopen ze dus gewoon 10 jaar achter.
  Tot ziens in een ander bericht.

 • no-profile-image

  Rob

  Goed zo Wakker Dier, weg met de bio-industrie want dat is alleen maar garantie voor dierenmishandeling, kwellerij, ellende en ziekten.

 • no-profile-image

  boer

  Ik wens hem veel succes met zijn modderpoeltje .Hier in de buurt was een paar jaar geleden de mooiste maar die man is ondertussen gestopt met zijn biologische varkens omdat hij er niet de kost mee kon verdienen.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  http://www.pv.wageningen-ur.nl/index.asp?producten/boeken/praktijkrapport/var/14.asp

  Voor Janny en Lizette.

  Verklaar jullie standpunt nog eens over de supervoordelen van Biologisch.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.