Home

Achtergrond

Ministerie EZ: WTO-overleg nog niet gesneuveld

Het WTO-overleg is nog altijd gaande maar komt pijnlijk moeilijk vooruit. Berichten dat het overleg zou zijn gesneuveld vanwege het landbouwdossier, worden door het ministerie van Economische Zaken tegengesproken.

Vanavond schuiven 30 landen aan tafel voor vervolgoverleg. Om 22.00 uur worden alle WTO-leden geïnformeerd. Heikel punt blijft India. De Indiërs willen meer recht om bij plotselinge stijging van importen van landbouwproducten de eigen markt te beschermen. De discussie gaat nu over het definiëren van "plotselinge stijging".

De Chinezen beschuldigen de Amerikanen ervan excessieve eisen te stellen aan ontwikkelingslanden. "Ze vragen ons een prijs te betalen zo hoog als de hemel", aldus de staatspers.

De Amerikanen op hun beurt noemen de positie van ontwikkelingslanden "compleet bewegingsloos”, en wijzen erop dat de Doha-onderhandelingsronde "een handelsakkoord betreft, en geen liefdadigheid".

Of registreer je om te kunnen reageren.