Home

Achtergrond

Milieudefensie: Nederlands product niet schoner in 2007

Op 2 procent van de Nederlandse groente en fruit werd in 2007 een overschrijding van residunormen aangetroffen.

Dat blijkt uit het jaarverslag van 2007. Volgens Milieudefensie is dat dezelfde score als 2006. "Het past in de trend dat het de goede kant op gaat, maar in 2006 werd de grootste vooruitgang geboekt", zegt een woordvoerder. In 2005 lag het percentage overschrijdingen nog op 4,8 procent. Producenten zijn zorgvuldiger gaan werken na de publicatie van de onderzoeksgegeven door de VWA, denkt Milieudefensie.

Voor buitenlandse groente en fruit lag dat percentage in 2007 aanzienlijk hoger: circa elf procent, tegen 12 procent in 2006. Spaanse producten werden in 2007 vaker gecontroleerd door de VWA na de vondst van het verboden middel isofenfos-methyl.

De VWA controleert groente en fruit uit derde landen op basis van risicoprofielen. Als een verdenking bestaat dat een product te veel resten van bestrijdingsmiddelen bevat, stemt de VWA haar controles hierop af. Dat doet de VWA ook bij producten die veel worden gegeten, schrijft de dienst.

Naast de inspecties in distributiecentra en winkels, kijkt de VWA steeds vaker naar importpartijen die door de douane worden aangemeld. In 2007 richtte de VWA zich meer op partijen druiven. In totaal werden zo 1.392 partijen gecontroleerd.

In 15 procent van de partijen druiven uit India werd een overschrijding van de residunormen geconstateerd. Sinaasappels uit Egypte scoorden 23 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.