Home

Achtergrond 471 x bekeken 19 reacties

'Mest levert binnen jaar geld op'

Mest afvoeren hoeft veehouders niets te kosten.

Het kan zelfs 10 euro per kuub opleveren. Dat al binnen een jaar. Dit zegt Johan Sanders, hoogleraar valorisatie van plantaardige productieketens van Wageningen Universiteit deze week in Boerderij.

Volgens Sanders is de wetenschap al lang zover, maar is het bedrijfsleven en landbouwsector schichtig. De professor is ervan overtuigd. Veehouders kunnen straks de mest kwijt voor niets of verdienen er geld aan. "Een kuub mest bevat voor € 20 aan waardevolle componenten. Laat de verwerkingskosten de helft zijn. Dan houdt de boer dus € 10 per kuub over."

Mest bevat belangrijke grondstoffen. Het gaat hier om organische stoffen en mineralen, zoals fosfaat, die veel geld opleveren. Zeker nu de energieprijzen alsmaar stijgen. De techniek om die componenten uit mest te halen is er. Verdere optimalisatie van het proces is nodig, maar kan binnen een jaar praktijkklaar zijn, stelt Sanders.

LTO zegt momenteel te onderzoeken of een haalbaarheidsonderzoek naar duurzame verwaarding van mest zinvol is. Mestdeskundige Mark Heijmans van LTO: "We willen wel geld investeren, maar moeten eerst weten of het resultaten oplevert."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nuchter

  "Een kuub mest bevat voor € 20 aan waardevolle componenten. Laat de verwerkingskosten de helft zijn. Dan houdt de boer dus € 10 per kuub over."

  Wie wil verwerken voor 10 Euro?

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik ben het met Arie eens, deze site is er om als ondernemers te reageren. Diegene met al die dubieuze namen zijn denk ik ook geen ondernemer, maar gewoon reltrappers.

  Het blijft gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Wanneer de verwerking uitkan, zal de pijs dalen. Heel veel boeren zullen dan weer kiezen voor de afzet richting akkerbouw, dat zal nl altijd goedkoper zijn.
  Daardoor zal de verwerking weer op de fles gaan en kunnen we weer van voren af aan beginnen.

  Die boeren die nu zo zeuren over de mestkosten hebben de mogelijkheid gehad om een goede verwerking op te zetten. Maar toen was het een meerprijs.

  Ik weet nog toen dhr Hermans op een bijeenkomst graag de contracten mee naar huis wilde nemen, om verder te kunnen met de verbranding in Apeldoorn. Veel van mijn collega's twijfelden toen nog steeds, bang dat ze waren dat op den duur de afzet naar de akkerbouwers weer goedkoper zou worden.
  Gelukkig hebben wij met de DEP een verwerking staan die ons wat lucht geeft.
  Een tip voor al die boeren met teveel mest: doe mee met verwerking, een deel van de mest kun je als het ware in de vrije handel zetten. Maar zorg ervoor dat je een verwerking krijgt waar je altijd op terug kunt vallen.

  De mesthandel staat te popelen om het te torpederen, zij zien alleen maar brood in teveel mest, die zij vervolgens voor veel geld wel ergens kwijt kunnen.

  Als boer blijf je op die manier altijd aan de laatste tit hangen.

 • no-profile-image

  jan

  Gaan we gewoon weer kunstmest stooien.
  Stinkt niet en is veel makkelijker!
  Veeboeren hou die stont maar!!!!

 • no-profile-image

  varkenshouder

  in engeland brengt de mest zelfs 25 euro op

 • no-profile-image

  jb belg

  Ik hoop dat de situatie niet komt zoals in Belgie, mest naar verwerking heeft een prijs van ongeveer 23€. We zien nu dat mestafzet naar het land net altijd rond die prijs is, op die manier geraken we er ook niet uit.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als dit verhaal klopt dan zal de grondprijs in Nederland snel in elkaar klappen

 • no-profile-image

  gert

  de kunstmest is trouwens wel erg duur geworden

 • no-profile-image

  aart

  Milieugroeperingen in rep en roer als ze dit lezen!Boeren die ook nog geld gaan verdienen in de toekomst!Dit is een lelijke streep door de rekening van die lui!Benieuwd wat ze nu weer gaan verzinnen?Heb al gehoord dat ze de tuinbouw van de substraatteelt af willen hebben,want een plant schijnt liever in de grond te groeien!Haha.

 • no-profile-image

  boer

  Laten we dan eerst maar eens toename van mest stoppen. Dus gewoon een mimeralenqoutum voor ALLE dieren en niet zoals het nu gaat. Uitbreiding melkqoutum betekens toename mestoverschot. (ik ben echt tegen uitbreiding melkquotum, laat dat even duidelijk zijn) Ieder boer zou een mineraalqutum

 • no-profile-image

  Jottum

  Niet geschoten is altijd mis, nuchtere boer. Ik ben blij dat er nog mensen zijn (hoogleraar of niet) die nog nadenken over oplossingen. (al is het alleen maar om er zelf financiëel beter van te worden, maar dat maakt mij niet uit, als ik er zelf ook maar beter van wordt). Nederland is wereldwijd bekend om z'n grote kennis van alles op watergebied omdat er sinds de watersnoodramp veel tijd en energie is ingestoken. Nu we met een (gecreëerde) mestramp zitten zullen we daar ook tijd en energie in moeten steken, en zijn we straks wellicht wereldwijd bekend om onze oplossing voor de mest.

 • no-profile-image

  Duitsen akkerbouwer

  wij Duitsen graantelers betalen al het gehele jaar voor drijfmest hoe kan dat nouw dat jullie veehouders dat ook nog steeds doen waar blijft toch dat gelt zit hier iemand grof de zakken te vullen.

 • no-profile-image

  graanhaantje

  weer het zoveelste onzinnige en onhaalbare mestverwerkingsplan. de enige manier om het mestprobleem struktureel op te lossen ligt in het samenwerken van akkerbouw en veehouderij. start een samenwerkingsovereenkomst op waarbij de akkerbouwer gratis de mest afneemt en de veehouder een faire graanprijs betaald.

 • no-profile-image

  strontvlieg

  Meneer Graanhaantje gaat nu al peentjes zweten bij de gedachte dat voor mest in de toekomst wel betaald moet worden en wil dit indekken door nu snel nog een goedkope overeenkomst af te sluiten.

 • no-profile-image

  stinkend

  Mest, het zwarte goud !

 • no-profile-image

  de nuchtere boer

  Deze man noemt zich hoogleraar, maar hij kan nog veel leren op het gebied van mest. zolang er in nederland nog uitbreiding is op onze bedrijven, en de uitrijnormen nog ieder jaar aangescherpt woren. en niet te vergeten nog zoveel landbouwgrond omgetovert wordt zoor natuur. Zullen we nooit van het mestprobleem afkomen en zal er betaald moeten worden bij afzet.
  Wat verwerking betreft is er geen systeem te bedenken wat goedkoper verwerkt dan 18 tot 20 euro per ton.

  Dus veehouders laat je niet lekker maken door deze lulverhalen.

 • no-profile-image

  mike

  JOEPIE DE "POEP" IE te koop 5000 m3 zeugenmest

 • no-profile-image

  Tonny Hospers

  Meneer Graanhaantje, U wilt een faire prijs voor het graan, maar wel de mest
  gratis, mijn voorstel is: dat de mest betaald wordt naar de gehalten die er in zitten vergeleken met de prijs van kunstmest, dat zou nog eens een faire handel zijn.

 • no-profile-image

  arie noordam- akkerbouwer

  het zou leuk en zinvol kunnen zijn om op artikelen uit de krant te reageren.
  het nivo wordt echter steeds lager en schrijvers maken elkaar bij voorkeur belachelijk
  bijvoorbeeld geplaatst door strondvlieg uit mesthoop is geen reclame voor een serieuze sector.
  jammer

 • no-profile-image

  nuchtere boer

  Beste Jottum, ik ben misschien maar een nuchtere boer, maar de kosten van transport, verwerking en personeel stijgen dagelijks. alsmede het mestoverschot. technieken voor mestverwerking komen er ook steeds bij. maar hoe ingenieuzer de techniek hoe moeilijker het is om kostprijs laag te houden. Dus mestafzet zal altijd geld blijven kosten. Pas bij een tekort aan mest worden de rollen omgedraaid, maar dit is nog heel ver weg.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.