Home

Achtergrond

Mercosur stelt Argentijnse boeren in het gelijk

Het principe van variabele exportbelasting op bulkproducten is afgewezen door Mercosur, meldt Mercopress.

Daarmee stelt de regionale vrijhandelsorganisatie de Argentijnse boeren in het gelijk.

De regering van Cristina Fernandez de Kirchner probeerde op een Mercosur-top het principe van variabele exportbelasting te introduceren. Deze kan in het licht van een gelijk speelveld volgens andere landen in de regio echter niet door de beugel.

De Uruguayaanse minister van economische zaken, Danilo Astori, liet er geen misverstand over besteen: "belastingen moeten worden gereguleerd binnen de gemeenschap, in consensus, en niet unilateraal door één land."

Brazilië, economisch het krachtigste land van het continent, onthield zich van een oordeel. Wel verklaarde ze dat de belastingmaatregelen de prijzen van onder meer soja en mais verstoort.

Argentinië is de grootste producent van soja en de op één na grootste producent van mais. De Argentijnse vleesproductie lijdt volgens de Brazilianen indirect onder de maatregelen.

Kirchner ontving steun vanuit onverwachte hoek. De Venezolaanse socialist Hugo Chávez verklaarde dat de verdeling van welvaart een belangrijk issue is. Argentijnse boeren zijn in de praktijk vaak hebberige, rijke herenboeren. geem arbeiders, aldus Chávez.

Of registreer je om te kunnen reageren.