Home

Achtergrond 227 x bekeken

Megaonderzoek naar vaccin tegen pneumokokken

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht begint een grootschalig onderzoek naar de werking van een vaccin tegen de pneumokokkenbacterie.

Een reeds bestaand vaccin wordt getest op 85.000 65-plussers, zei hoofdonderzoeker Marc Bonten gisteren in het televisieprogramma NOVA. Huisartsen moeten het UMC aan de vele deelnemers helpen. Volgens Bonten sterven jaarlijks duizenden mensen aan ziektes veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie. Kinderen worden er sinds 2006 standaard tegen ingeënt. Bij ouderen is dat niet het geval. De werking van het vaccin is bij die leeftijdsgroep onzeker.

De pneumokokkenbacterie is de veroorzaker van levensbedreigende ziekten als hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en ernstige longontsteking. De bacterie nestelt zich achterin de keel bij vooral kinderen en wordt verspreid door hoesten en niezen. Vooral voor mensen met een zwakke weerstand is besmetting gevaarlijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.