Home

Achtergrond 183 x bekeken 5 reacties

Megaloods mag van Limburg bij Nationaal Park

Het Eindhovense distributiebedrijf Edco mag van de provincie Limburg een megaloods ter grootte van ongeveer vijftig voetbalvelden bouwen in een natuur- en landbouwgebied bij Roermond, vlakbij Nationaal Park de Meinweg.

Daartoe besloot een meerderheid van CDA en VVD vrijdag in het Limburgs Parlement. Landbouwkoepel LLTB, de gemeente Roerdalen en veel inwoners zijn faliekant tegen de bouw van de 25 meter hoge megaloods.

Roerdalen dreigt met juridische stappen zodra Edco de benodigde bouwaanvraag indient bij Roermond. Volgens de tegenstanders is er elders in Limburg plek zat voor zo'n megaloods, maar heeft Roermond de grond spotgoedkoop aangeboden om het bedrijf binnen te halen.

Ter compensatie betaalt Edco tien miljoen euro waarmee tweehonderd hectare nieuwe natuur zouden kunnen worden aangelegd. Coalitiepartij PvdA en oppositiepartij SP vonden dit echter een sigaar uit eigen doos.

CDA en VVD in de Limburgse staten vinden de op termijn vierhonderd arbeidsplaatsen die Edco in het vooruitzicht stelt, zwaarwegend genoeg om akkoord te gaan met de bouw. Volgens CDA-gedeputeerde Ger Driessen bieden andere locaties, met name op een industrieterrein in logistiek centrum Venlo en langs de A2 bij Echt, te weinig soelaas. Tegenstanders bestrijden dat.

Op zijn vroegst kan eind 2009, na juridische procedures, de eerste schop de grond in. Als de megaloods klaar is, rijden dagelijks 1150 trucks af en aan. Volgens Driessen kan het lokale wegennet die extra verkeersdruk best aan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan

  Kan iemand me de regel: " andere locaties, met name op een industrieterrein in logistiek centrum Venlo en langs de A2 bij Echt, te weinig soelaas" in relatie tot "vierhonderd arbeidsplaatsen" uitleggen. Met name dat industrieterreinen geacht worden uitgerust te zijn voor deze bedrijvigheid.
  De wereld op zijn kop ....

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Dit zal weer in een of ander achterkamertje bekonkeld zijn.
  Als agrarier wordt je toch doodziek van het lezen van dit soort maatregelen door CDA en VVD. Spotgoedkoop grond verkopen voor 400 arbeidsplaatsen en dan vervolgens 200 ha natuurcompensatie en waar mag die dan vandaan komen. Nou Ger hartelijk bedankt, maar de volgende keer toch maar eens een keer extra goed nadenken.

 • no-profile-image

  pim

  Dit kan alleen in Limburg, het college van de betreffende gemeente zal op vakantie wel niks te kort komen.

 • no-profile-image

  john

  Ger Driessen kan alleen maar mega denken, maar heeft nog nooit iets bereikt. Dit wil hij natuurlijk nog doen voor hij het ambtelijke apparaat verlaat. Hopelijk mislukt dit net zo als het Agrarisch vestigingsgebied Nederweert, en die grote "Biomassa" centrale die ze in Nederweert wilden bouwen

 • no-profile-image

  gert

  moet zeker eerst het bestemmingsplan nog even veranderd worden

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.