Home

Achtergrond 1 reactie

Meer variatie bij schoolmelk

Schoolmelk in de EU mag meer variatie krijgen en blijft niet beperkt tot melk alleen.

De Europese Commissie heeft de subsidieregeling vrijdag uitgebreid naar zuivelproducten als yoghurt, karnemelk, vruchtenmelk en zelfs kaas. Zuivelonderneming Campina meldde vrijdag de basisscholen binnenkort ook Optimel te gaan aanbieden. Dit is een product zonder vet en suiker. Bovendien zit er straks minder vet in de ongesubsidieerde drinkyoghurt in het assortiment, zodat die wel in aanmerking komt voor EU-geld. Zaken als schoolkaas zijn niet snel te verwachten, aldus verkoopmanager Willem Sturres. Campina levert in Nederland aan 3000 basisscholen melk.

Brussel breidt de subsidie uit in de hoop dat meer kinderen melk verkiezen boven dikmakende drankjes zoals cola. "Schoolmelk helpt in de strijd tegen overgewicht en geeft kinderen de noodzakelijke stoffen voor hun groei en gezondheid'', zei EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw). "Met aantrekkelijker producten erbij verwachten we dat nog meer scholen meedoen met onze schoolmelkregeling.''
Nieuw is ook dat de regeling geldt voor middelbare scholen in de hele EU. Als uitzondering onder de EU-landen betaalde Nederland al vrijwillig. "Het enige nieuwe vanaf augustus is dat middelbare scholen een EU-poster ophangen. Die toont dat de EU de melk subsidieert'', aldus een woordvoerder van Productschap Zuivel.

De EU verleent al meer dan dertig jaar subsidie voor schoolmelk. Het gaat daarbij om enorme hoeveelheden. Tijdens het schooljaar 2006/2007 kregen scholen in 22 EU-landen samen 305.000 ton melk. De EU betaalde daarvoor ruim 50 miljoen euro.
Deze maand heeft de Europese Commissie ook voorgesteld om schoolfruit in de hele EU te subsidiëren. In Nederland hebben veel scholen deze mogelijkheid eveneens al.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Deb

    Gezond? Aspartaam?
    Doe uw huiswerk alsjeblieft.

Of registreer je om te kunnen reageren.