Home

Achtergrond 1 reactie

Meer tarwe dan gedacht in EU

De EU oogst dit jaar nog meer tarwe dan gedacht. De Europese Commissie heeft de oogstraming met 1,6 miljoen ton verhoogd ten opzichte van de raming van half juni. Ook de Verenigde Staten, Rusland en de Oekraïne oogsten meer tarwe.

Kees Rijk oogst tarwe in het Zeeuwse Ovezande. De tarweoogst is begonnen. Foto Erik van Aalst

Kd Boonstra, medewerker van akkerbouwbedrijf Arends in het Friese Warfstermolen, is bezig met het dorsen van 13 hectare spinaziezaad. Hoe de kwaliteit is, is nog moeilijk in te schatten, zegt Arends. "De indruk is goed, maar ik denk dat de opbrengst tegen gaat vallen ten opzichte van voorgaande jaren. Dat hangt onder andere af van de kiemkracht en het afval in de zaden." Foto Roelof Stoetinga

Servicemonteur Ruud Roeleveld van Delaval voert een onderhoudsbeurt uit aan de mobiele melkmachine De Natureluur in het weiland bij proefbedrijf Zegveld. De Natureluur melkt dertig koeien. "et gaat vrij goed. Gemiddeld worden de koeien tussen de 1,7 en 2,2 keer per dag gemolken. Omdat het om een proef gaat, worden de koeien wel bij de robot gehaald als ze zelf niet komen" vertelt bedrijfsleider Jaap Gielen. De proef loopt in de maanden juli en augustus, waarbij onder andere onderzocht wordt welke factoren het robotbezoek in de wei beïnvloeden. Foto WUR

Focko Buseman neemt met een beker monsters uit een lading koolzaad die door een akkerbouwer wordt gebracht bij Buseman Granen in Scheemda. Volgens Buseman is de koolzaadoogst bijna klaar. "De opbrengst ligt rond de 3,5 tot 4 ton per hectare. Als het niet zo droog was geweest was dat 500 kilo meer geweest. Ik ontvang de helft minder koolzaad dan vorig jaar. In het najaar, tijdens het zaaien, lag de tarweprijs relatief hoger dan die van koolzaad. Veel telers besloten toen geen koolzaad maar tarwe te zaaien." Foto Koos van der Spek

Bezoekers bekijken de nieuwe legpluimveestal van de familie Van Kampen in Scherpenzeel in de provincie Gelderland. Er was vandaag open dag. De familie Van Kampen houdt 36.000 leghennen volgens het Freiland-systeem. De nieuwe stal is ingericht met een Big Dutchman-volièresysteem voor 36.000 leghennen. Er was sprake van een behoorlijke belangstelling. Foto Hans van de Vlekkert

Pruimenteler Jacob van Maurik: "We oogsten dit jaar nog geen 20 procent van normaal." Foto Clement Mol

Foto

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  doordenker

  Wat een stemmingmakerij.
  Nu de graanprijs eindelijk eens op een redelijk nivo is en het hele jaar is geweest ,moet de inkoop natuurlijk weer wat dalende tendensen inzetten nu de oogst van onze granen voor de deur staat. Straks als de inlandse oogst voorbij is gaan de ramingen opeens weer de andere kant in en moet er toch weer meer voor het voer betaald worden.
  Veehouder en varkenshouders ,als je een collega boer geen goede graanprijs gunt(uit eigenbelang) dan snap je het niet goed. De industrie wel ,die lacht zich te barsten.
  Zoals een akkerbouwer verlangt naar een goede graanprijs ,zo moet een veehouder naar een goede vlees of melkprijs verlangen en niet naar lage graanprijs voor een colega.
  De nederlandse graanprijs betekent helemaal niks op de internationale markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.