Home

Achtergrond 422 x bekeken 2 reacties

Maisteelt in Meshovsk

Hier in Meshovsk wordt weinig mais geteeld. Als je de lokale normen rondom maisteelt kent, snap je ook waarom. Zo vertelt Han van Riel vanuit Rusland.

Mais is voor Rusland geen vreemd gewas, alleen daar waar ik woon wordt het weinig of niet geteeld. Gras van de blijvende graslanden zonder bemesting oogsten, is volgens lokale begrippen goedkoper en zeker zo goed dan snijmais verbouwen. Ik geef toe dat mais erg duur wordt als er een grote hakselaar voor enkele hectares moet worden aangeschaft.

Weinig opbrengst

Gemiddeld is de oogst hier niet om over naar huis te schrijven. Alle lokale normen met betrekking tot de teelt zijn voor ons een lachertje. Te beginnen met de zaaitijd. Die moet zo laat in het seizoen zijn, dat er van nachtvorstschade geen sprake meer kan zijn. Dan is eind mei/begin juni de aangewezen tijd, voor mij een verlies van zeker 14 dagen groei. Daarna komt ter compensatie van dit verlies een plantaantal uit de buis van 250.000 tot 300.000, anders komen er geen tonnen product van het veld.

Vaak nauwelijks bemesten

Bij dit alles komt nog dat de rijenbemesting bij het zaaien vaak achterwege wordt gelaten. Als je later bemest, wanneer het gewas bovenstaat, weet je zeker dat je de meststoffen niet weggooit. Ikzelf heb tijdens het afstellen van de nieuwe zaaier enkele omgangen niet of te schraal bemest. Nu, tijdens het overbemesten met snel werkende stikstof, springen deze rijen er duidelijk uit als ver achterliggend.

Geen voedingsstoffen in kuil

Kolven komen er zeker niet af, want de oogst moet vallen op het moment dat het gewas nog mooi groen is en er van enige vorm van nachtvorstschade geen sprake kan zijn. Dit is dus eind augustus/begin september. Deze maiskuilen bevatten tijdens het voeren niet veel meer dan uitgeperst gehakseld stro, alle voedingsstoffen waren tijdens de oogst nog als suikers aanwezig in het sap.

Bemesting hard nodig

Hetzelfde beeld is te zien bij de laatste rondgangen waar blijkbaar in een van de bakken te weinig kunstmest is gedaan. Er zijn per omgang duidelijk twee rijen die achterblijven in de groei. Voor mij is het nu zonneklaar dat op deze braakgronden de rijenbemesting met een flinke laag 10+26+26 van een nog groter belang is dan het al dan niet ploegen van deze gronden. Dit jaar heb ik de gronden alleen twee keer met de schijveneg bewerkt om ze vlak te leggen.

Rijenbemesting uitbreiden

Voor volgend jaar staat voor de zaai van graan een glyfosaat-bespuiting en mogelijk ook rijenbemesting voor graan op het schema. De onkruiddruk van kweek en paardenstaart is te groot en de grond is te arm om normaal te bemesten. Het zou wel erg duur worden om hetzelfde resultaat te bereiken.

Mais gezaaid 14 mei 2008
N 34 % overbemest 30 juni 2008.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed bakker

  ik denk niet dat round up helpt tegen
  paardestaart probeer mcpa

 • no-profile-image

  Han

  Ed Baker je hebt volkomen gelijk MCPA werkt voor 100 % op paardestaart. Helaas kan mais niet tegen MPCA en heb ik Dialeen Super gebruik. 1 ltr. per ha onder zonnige omstandigheden vermoedelijk was 1,5 ltr. (het maximum) beter geweest onder de gegeven omstandigeden. Ik had geen 100 % doding van de paardestaart, maar wel voldoende groeiremming zodat de mais geen hinder meer ondervindt.

Of registreer je om te kunnen reageren.