Home

Achtergrond 220 x bekeken

MPS-telers gebruikten in 2007 meer middelen

MPS-telers hebben vorig jaar meer gewasbeschermingsmiddelen moeten inzetten om ziekten en plagen onder de duim te houden. Het gebruik van de meer milieubelastende middelen steeg. Het energieverbruik vertoonde een dalende lijn.

In 2007 is het middelenverbruik, uitgedrukt in kilogram werkzame stof per hectare, met 1,4 procent toegenomen. MPS benadrukt echter dat het verbruik per eenheid product nog steeds daalt.
Voor de stijging van het verbruik geeft MPS in zijn jaarverslag geen verklaring.

De inzet van milieuvriendelijke middelen, de groene middelen binnen MPS-Mind, steeg ten opzichte van 2004 met 5,3 procent. De inzet van zogenoemde rode en oranje middelen steeg de afgelopen vier jaar met respectievelijk 4,1 procent en 5,5 procent.

Het mestverbruik in kilogram per hectare is in 2007 bijna gelijk gebleven met 2006: iets minder stikstof, iets meer fosfor. In vergelijking met 2004 is winst geboekt: 5,2 procent minder stikstof, 7,2 procent minder fosfor.

Het energieverbruik (uitgedrukt in gigajoules per hectare) daalde naar 83,6 procent in vergelijking met 2004. Het aandeel bedrijven met groene stroom (15,4 procent) lag op hetzelfde niveau als in 2006. Het aandeel groene stroom in het totale elektriciteitsverbruik daalde in
2007 daarentegen met zes procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.