Home

Achtergrond

Lokaal al 125 mm regen deze maand

Op enkele plaatsen in de omgeving van Leiden en Voorschoten is deze maand al 125 millimeter regen gevallen. Dat blijkt uit een overzicht van het weerinstituut KNMI.

In de afgelopen week werden de regenmeters voor het eerst sinds lange tijd weer eens goed gevuld, aldus het KNMI. "Soms viel er bijna 50 millimeter in een etmaal. De Bilt is inmiddels al dichtbij de normale maandsom van 70 millimeter. Vorig jaar was juli nog een stuk natter en leverde hele maand in De Bilt zelfs 160 millimeter op en lokaal viel zo'n 240 millimeter."

Ondanks de regen van de laatste dagen is in het uiterste noorden nog steeds sprake van een groot neerslagtekort. "Het neerslagtekort is een maat voor de droogte dat wordt berekend uit het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en verdamping sinds april. In het Noorden liggen de tekorten lokaal nog boven de 200 millimeter. De buien hebben vooral de toplaag voorzien van water."

Gisteren en vandaag regende het vooral in het Westen. Purmerend mellde 35 millimeter neerslag. In het Noordoosten en delen van Limburg werd nauwelijks enige neerslag gemeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.