Home

Achtergrond

Levensverwachting hiv-patiënt fors gestegen

De levensverwachting van hiv-patiënten die een cocktail van remmende medicijnen krijgen, is in tien jaar tijd met ongeveer 13 jaar gestegen.

Dat blijkt uit Canadees onderzoek dat vrijdag wordt gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De combinatietherapie die de wetenschappers onderzochten, werd in 1996 geïntroduceerd. Een hiv-patiënt van 20 jaar die toen met zijn medicijnen begon had gemiddeld nog 36 jaar te leven en werd naar verwachting 56 jaar. In 2005 was de levensverwachting met 13 jaar opgelopen naar ruim 69 jaar.

Het sterftecijfer daalde in dezelfde periode met ongeveer 40 procent. In totaal werden ruim 43.000 patienten onderzocht.
De wetenschappers schrijven de hogere levensverwachting toe aan de verbetering van de medicijnen die in een cocktail gebruikt worden. "Deze vooruitgang heeft hiv veranderd van een dodelijke ziekte in een chronische aandoening'', aldus de publicatie in The Lancet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.