Home

Achtergrond 190 x bekeken

Leiders bijeen voor oprichting Mediterrane Unie

Regeringsleiders, staatshoofden en ministers uit 44 landen rond de Middellandse Zee komen vandaag bijeen in Parijs voor de oprichting van de Mediterrane Unie.

Dit project van de Franse president Nicolas Sarkozy moet de samenwerking tussen de 27 landen van de Europese Unie en zeventien niet-EU-landen rond de Middellanse Zee versterken.

De top staat onder voorzitterschap van Sarkozy en de Egyptische president Hosni Mubarak. Behalve de Libische leider Muammar Kaddafi (hij heeft veel kritiek op het project) en de Jordaanse koning Abdullah II (privéredenen) zijn alle landen vertegenwoordigd met hun premier of staatshoofd. Namens Nederland is premier Jan Peter Balkenende aanwezig.

Inhoudelijk is het nieuwe samenwerkingsproject niet revolutionair, maar de hoop bestaat dat het feit dat een aantal gezworen vijanden zondag in het Parijse Grand Palais aan dezelfde tafel zitten, leidt tot een nieuwe impuls voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Zo is de Syrische president Bashar al-Assad al sinds zaterdag in Parijs en zit hij zondag aan één tafel met de Israëlische premier Ehud Olmert. Of de twee elkaar apart zullen spreken, is nog niet duidelijk. Aartsvijanden Syrië en Israël begonnen onlangs indirecte vredesgesprekken.

Assad zal zeker wel de nieuwe Libanese president Michel Sleiman ontmoeten. Syrië heeft Libanon nooit erkend sinds de twee landen in 1943 onafhankelijk werden van Frankrijk.

De Mediterrane Unie was in eerste instantie een veel ambitieuzer initiatief van Sarkozy, waar alleen de EU-landen met grenzen aan de Middellandse Zee aan zouden deelnemen. Maar na protest van noordelijke EU-landen onder leiding van de Duitse bondskanselier Angela Merkel koos Sarkozy eieren voor zijn geld en nodigde hij toch alle EU-landen uit om lid te worden.

De Mediterrane Unie zal voortborduren op een samenwerkingsverband uit 1995 van de EU met de landen aan het zuiden en oosten van de Middellandse Zee, het zogeheten Barcelona-proces. Het is de bedoeling dat er concrete projecten worden uitgevoerd: het schoonmaken van delen van de Middellandse Zee en van de kust, het aanleggen van transnationale snelwegen tussen grote havens in Noord-Afrika en samenwerking op het gebied van rampenbestrijding.

Ook moet er een plan komen voor alternatieve energiebronnen als zonne-energie en komt er een Euro-mediterrane universiteit in Slovenië. Verder moet het midden- en kleinbedrijf in het gebied geholpen worden. Nederland brengt zondag een plan in over ontzilting en hergebruik van water.

Behalve scepsis bij veel Noord-Europese landen over het project, is er ook kritiek van niet-gouvernementele organisaties. Zo stelt Amnesty International dat de nieuwe unie een manier is om minder aandacht aan de mensenrechten in de Noord-Afrikaanse en Arabische landen te besteden. Artsen zonder Grenzen vraagt de deelnemers aan de top de opvang te verbeteren van migranten die met bootjes de oversteek naar Europa wagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.