Home

Achtergrond 2 reacties

Lariekoek en borrelpraat

Wat zitten we nu te zeuren? Een pakje sigaretten kost een uurloon, voor een tank diesel moet je al een extra hypotheek afsluiten en iedereen mekkert dat het voedsel zo duur is.

De tarweprijs is nu nog niet eens op het niveau van de jaren tachtig en toch betalen we een veelvoud voor ons broodje. En dat is dan allemaal zogenaamd voor de boer!

Nou, vergeet het maar. Kijk maar naar de aardappel- en uienprijzen. Zijn dat nu echte binnenlopers?
Het diervoeder dat we invoeren via het ‘gat van Rotterdam’, dat is pas duur! Voor de veehouder is een flink hogere kostenpost ontstaan. En de bevolking is gewoonweg niet bereid om dat deel in het eindproduct te betalen.

Onze landbouwproducten zijn absoluut niet duur. Het is gewoon een luxeprobleem dat iedereen het zo vanzelfsprekend vindt dat voedsel goedkoop en altijd voorradig is. Al die stemmingmakerij over bio-olie die ten koste gaat van de voedselproductie. Nu, ‘read my lips’, dat is allemaal lariekoek en borrelpraat. Want dat halve procent van de productie heeft helemaal geen invloed op de voedselprijzen. Klimatologische invloeden zijn vele malen groter.

Ja, het klinkt leuk als je zegt: ‘we moeten wat aan de hongerproblematiek doen’. Maar sluit dan de economische vooruitgang niet uit. Het ‘weggeven’ hoeft toch niet uit de portemonnee van de boer?

Volgens mij is biologische brandstof een redelijk alternatief, als het saldo per hectare maar hoog genoeg is. Dan is er vanzelf voldoende animo.

En nu hoor ik mensen al zeggen: ‘maar de honger in de wereld dan?’ Nou, deed u zelf daar vorig jaar iets aan of probeert u de hetze tegen normale boerenprijzen in stand te houden? Ga dan maar lekker in Japan uitleggen dat ze inderdaad die levensgrote rijstvoorraad (marktregulering) inderdaad mogen uitdelen aan de meest behoeftige landen. Regel dat dan maar even. Maar zit dan verder niet te piepen over allerlei initiatieven die voor de landbouw een redding kunnen zijn maar leiden tot hogere prijzen op de wereldmarkt. Die zorgen toch ook voor een hoger inkomen voor de landbouw in de voedselbehoeftige landen?
Dat is toch net wat we altijd voor ogen hadden? Dat voedsel ook daar geproduceerd kan worden en dat men er een redelijk inkomen uit kan genereren?

Men moet maar eens leren genieten van het hoogwaardige en uitgebreide voedselpakket dat hier in West-Europa tegen een enorm lage prijs beschikbaar is. Ja, het wordt misschien iets duurder. Maar alle prietpraat dat de boer weer sloten met geld verdient aan zijn gewassen, die kan wat mij betreft gewoon terug naar het sprookjesbos.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  De consument moet een beter inkoopbeleid hebben en niet zoveel voedsel weggooien. Bespaart al gauw 10 euro per week. Ook bij hoge voedselprijzen krijgt de producent geen kostendekkende prijzen, maar wordt ergens in de keten de marge verhoogd.
  De honger in de wereld is er altijd al geweest, maar wordt nu weer even ten tonele gevoerd. Misschien moet Ontwikkelingssameenwerking zich eens af vragen of ze wel op de goede weg zijn met het beleid van sinterklaas Koenders. Van alle kadootjes die de burger in Afrika de afgelopen tientallen jaren heeft gekregen is hij niet veel wijzer geworden. De machthebbers wel.

 • no-profile-image

  jeroen

  wat te denken van voormalig minister jan pronk, die tijdends zijn kabinetsperioden miljarden guldens overmaakte naar dictators in afrika,een vies smerig zootje debielen zijn het daar in den haag!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.