Home

Achtergrond 175 x bekeken

Langer steun voor financiële sector

De centrale banken van de Verenigde Staten, Europa en Zwitserland hebben besloten tot verlenging van een reeks maatregelen ter ondersteuning van de kwakkelende financiële markten.

Dat maakten zij vandaag bekend. Door de maatregelen kunnen banken onder meer makkelijker noodkredieten krijgen. Veel banken en verzekeraars wereldwijd zijn in grote moeilijkheden gekomen door risicovolle beleggingen in producten die gerelateerd waren aan de Amerikaanse hypotheekmarkt. Op die beleggingen hebben zij in totaal honderden miljarden dollars moeten afschrijven toen die markt in het voorjaar van 2007 aan een vrije val begon.

Centrale banken hebben het afgelopen jaar met vele miljarden aan kapitaalinjecties de markt ondersteund. Dat was nodig omdat door alle afschrijvingen en een aangeslagen onderling vertrouwen in de financiële sector, onvoldoende geld beschikbaar was voor banken om verstrekte leningen te herfinancieren. Dat gebrek aan liquiditeit is bekend komen te staan als de kredietcrisis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.