Home

Achtergrond

Lage opbrengst witlof maakt telers ongerust

Witloftelers in Nederland en België luiden de noodklok.

Ze hebben te maken met continu tegenvallende prijzen. De gemiddelde uitbetaalprijs ligt ongeveer 20 tot 30 cent onder de kostprijs. Ondanks het tot nu toe tegenvallende seizoen is witlofteler Egbert Bruins uit IJsselmuiden niet uit het veld geslagen. In zijn visie is er tijdelijk te veel witlof op de markt en kan dat binnen enkele weken weer veranderen. "Het productieniveau en de kwaliteit zijn uitstekend", stelt Bruins.

"Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten wordt meer witlof op de markt gebracht dan wordt gekocht. Dat drukt de prijs. Aan lagere prijzen valt niet te ontkomen. Er is gewoon te veel".

Volgens Bruins heeft witlof een kostprijs van ongeveer 70 cent per kilo. Met een uitbetaalprijs van 50 cent is het duidelijk dat er door de witlofteler niets wordt verdiend. Vanuit de belangorganisaties wordt al weken hard gewerkt aan het zoeken naar oplossingen. Volgens Roel Spruit, voorzitter van de landelijke witlofcommissie van LTO Groeiservice moet het aanbod meer gebundeld worden. Spruit ziet meer heil in extra promotie dan in een gedwongen productievermindering.

Volgens Filip Fontaine, directeur van de Brava-veiling in Asse leveren de Belgische witloftelers hun product al een half jaar lang met een verlies van 30 cent per kilo. Sinds januari vangen Belgische witloftelers niet meer dan 60 tot 65 cent per kilo.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.