Home

Achtergrond 188 x bekeken 3 reacties

LTO laat schappen flink afslanken

LTO wil dat de productschappen hun taken flink terugbrengen. Dit wordt voorgesteld in een concept-visie op de productschappen die Boerderij vandaag publiceert.

De productschappen mogen zich van LTO niet meer bezig houden met belangenbehartiging, beleidsadvisering en lobbywerk. Ook moeten ze afblijven van marktonderzoek en marktinformatie; productpromotie dragen ze over aan private organisaties of bedrijven.

De bestuursraad van LTO Nederland beslist vandaag over het concept. Dat is verleden week op hoofdlijnen al goedgekeurd door de beleidsraad, het strategisch adviesorgaan van LTO. Als de bestuursraad ja zegt gaat het definitieve document later deze week naar buiten.

LTO heeft zich het afgelopen half jaar intern beraden op de toekomst van de productschappen, waarin ze met bestuurders is vertegenwoordigd. LTO komt tot de conclusie dat veel meer dan tot nu toe een zorgvuldige scheiding gemaakt moet worden tussen taken die beslist door een publiekrechtelijk orgaan moeten worden, en taken die private organisaties, zoals LTO, best zelf kunnen uitvoeren. Het betekent dat productschappen zich voortaan koest moeten houden bij het uitdragen van sectorstandpunten.

In zijn visie maakt LTO onderscheid tussen drie soorten taken: kerntaken, pluspakket en puur private activiteiten, die hiervoor zijn opgesomd. Kerntaken moeten de schappoen blijven doen, private activiteiten moeten ze afstoten, over het pluspakket moet per schap worden beslist. Er is een grote meerderheid nodig om te besluiten dat die taken bij het schap liggen. De aansturing daarvan komt bij LTO te liggen.

LTO stelt verder vast dat de schappen doelgericht en efficiënt moeten samenwerken maar op bestuurlijk niveau wel herkenbaar moeten blijven voor hun achterban.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  verder zonder schappen

  Het voorstel van LTO voor de productschappan gaat nog niet ver genoeg. De overblijvende taken gaan al uitgevoerd worden door de kamers van koophandel waar inschrijving vanaf vandaag al verplicht is voor agrarische bedrijven. Het ligt meer voor de hand om de afgeslankte productschappen te fuseren met de kamers van koophandel.
  Geen dure afvloeiingsregelingen en agrarische kennis bij de K.V.K.

 • no-profile-image

  Jan Roovers

  Hè, hè, worden we wakker, dat hele graaiende lichaam zijnde Productschappen had allang weggestuurd moeten worden.

 • no-profile-image

  gert

  allemaal dure jongens

Of registreer je om te kunnen reageren.