Home

Achtergrond 204 x bekeken

LEI: extensivering glasteelt geen oplossing energiekosten

Extensivering van de glasteelt is geen structurele oplossing voor de sector om de fors gestegen energiekosten het hoofd te bieden.

Dat concludeert het LEI naar aanleiding van een studie naar de effecten van de kostenstijging.

Extensivering werd door LTO Glaskracht steeds gezien als mogelijke denkrichting om de effecten van de energiekosten te neutraliseren, maar de studie van het LEI wijst naar een andere conclusie. De netto-energiekosten zullen op extensieve bedrijven met 30 tot 40 procent stijgen, wat lager is dan intensieve bedrijfsmodellen, maar de pijn ligt aan de afzetkant, zegt onderzoeker Nico van der Velden.

Hij gelooft dat extensivering van een klein deel van de telers grote effecten kan hebben. "Stel dat in Nederland 1300 hectare tomaten staan en 200 tot 300 hectare belichte teelt. Als die stoppen met belichten zal dat tot een forse prijsdruk in de zomer leiden omdat er meer product in de zomer komt en minder in de winter. De macro-effecten zijn dan groter dan de kostendaling." Eenzelfde effect heeft het later starten van de komkommerteelt om energiekosten te besparen.

Volgens Glaskracht leidt het LEI-rapport niet tot nieuwe inzichten over extensivering. Het is voor individuele bedrijven mogelijk de oplossing om noodgedwongen kosten te besparen, maar het is voor Glaskracht nooit een structurele oplossing geweest.

Dinsdagavond deed Van der Velden zijn onderzoek uit de doeken op een besloten ZLTO-telersavond. De aanbeveling over extensivering leidde ook daar tot veel reacties.

Glaskracht heeft sinds het overhandigen van het rapport één overleg gevoerd met LNV. Daarover wil de telerskoepel geen uitlatingen doen. Donderdag overleggen partijen uit de sector over een onderzoek naar de lange termijn positie van de Nederlandse tuinbouw. Dat wordt mogelijk ook door het LEI uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.