Home

Achtergrond 218 x bekeken 1 reactie

Kunstmest en vitamines stuwen winst DSM

Een combinatie van een krap aanbod en toenemende vraag naar kunstmest en vitamines heeft het chemieconcern DSM het afgelopen kwartaal geen windeieren gelegd.

De onderneming uit Heerlen haalde het beste kwartaalresultaat ooit en verhoogde de winstverwachting voor het gehele jaar. Op de beurs in Amsterdam schoot het aandeel DSM bij de opening van de handel met ruim 9 procent omhoog. Zakenbank Petercam noemde de kwaliteit van de resultaten "verbluffend''.

Vooraf vreesden analisten voor de effecten van de economische tegenwind en aanhoudend hoge grondstof- en energieprijzen. Concurrent AkzoNobel ging dinsdag met bijna 10 procent onderuit op de beurs na een winstwaarschuwing als gevolg van de zwakkere economische omstandigheden.

DSM profiteerde het afgelopen kwartaal vooral van een toenemende vraag naar vitamines. Sinds de overname van de vitaminetak van het Zwitserse farmaconcern Roche in 2003 is DSM marktleider op dit terrein. Tegelijk speelde de huidige krapte op de wereldwijde vitaminemarkt DSM in de kaart. Het concern verwacht dat de hogere verkoopprijzen zullen aanhouden.

Verder speelden de blijvend hoge prijzen voor kunstmest, als gevolg van de sterke vraag vanuit de agrarische markten, DSM in de kaart. Ook op de kunstmestmarkt was er sprake van grote krapte, aldus DSM, onder meer door de uitval van een eigen ammoniakfabriek eerder dit jaar.

DSM behaalde in het tweede kwartaal een nettowinst van 193 miljoen euro, een verviervoudiging van de winst ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (ebit) uit doorlopende activiteiten steeg met 19 procent naar 276 miljoen euro.

De omzet groeide met 11 procent naar 2,43 miljard euro. De sterke koers van de euro ten opzichte van andere valuta drukte de omzet per saldo met 6 procent. De resultaten overtroffen de verwachtingen van analisten ruimschoots.

Ondanks de verwachte verslechtering van de economische omstandigheden en de aanhoudende stijgende grondstof- en energieprijzen, blijft DSM positief over de vooruitzichten voor de rest van het jaar. Het concern rekent op een bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten van ongeveer 970 miljoen euro. Begin dit jaar ging DSM uit van een resultaat van circa 870 miljoen euro.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  J

  Het is toch wat. Forse prijsstijgingen van de kunstmest worden toegeschreven aan de explosief gestegen olieprijzen. Dat zal voor een deel wel terecht zijn.
  Nu lees ik dat er ook krapte is op die markt vanwege de toegenomen vraag en... het uitvallen van een fabriek.
  Zo wil wel krapte ontstaan lijkt me, lekker rendabel ook, zo blijkt. Is hun positie dan zo machtig? Is er sprake van een sterke monopolipositie? Misschien ook nog wel kartelvorming? Kan en mag dit wel? Wordt daar wel eens naar gekeken door een mededingingsautoriteit?
  De monden staan niet stil als het gaat over gestegen voedselprijzen en de opinie is dat het boeren een stuk beter gaat. Maximaal 15% geven we hier uit aan voeding. Stijgt de prijs van voeding met 10%, wat me veel lijkt, dan geven we nog maar maximaal 16,5 % uit aan onze eerste levensbehoefte. Die 10% stijging komt zoals we allemaal weten niet rechtstreeks in de zakken van de boeren, slechts een fractie. Feit is dat de kostprijs, niet alleen door de kunstmest, fors gestegen is. Het laatste jaar zelfs heel fors, hetgeen het niet meer dan redelijk maakt dat onze boeren hogere opbrengstprijzen moeten krijgen. De ontstane marge voor de boer wordt heel stiekem weer weggeknabbeld door andere machtiger bedrijven in de bedrijfskolom. Lekker!
  Het lijkt dat er een soort jubelstemming is omwille van DSM's cijfers. Waarom geen kritische noot over de gevolgen? Waarom geen plan van aanpak om dergelijke excessen de kop in te drukken? Veel vragen, het zullen wel vragen blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.