Home

Achtergrond 382 x bekeken 1 reactie

Kunstenaar brengt boerenleven naar Vinex-wijk

Kunstenaar Sjef Meijman vestigt zich voor vier dagen met zijn dieren in een nieuwbouwwijk in Amersfoort.

Met drie schapen, drie koeien, wat kippen en een haan wil hij het boerenleven terugbrengen in de Vinexwijk in aanbouw. Zijn verblijf is in het kader van KunstKavel 2008, acht kunstenaars met ieder een eigen thema blijven nog tot en met zondag in de casco’s. Publiek is welkom om te zien hoe Meijman zijn dieren verzorgt en groente verbouwt in zijn voortuin. Foto Wil Groenhuijsen

Telers van bessen, bramen, frambozen en andere soorten zachtfruit hebben meer dan andere jaren te maken met ongewenste vogelvraat. Om te voorkomen dat nog grotere delen van de oogst door vogels wordt opgevreten, is op het bedrijf van Herman en Els van Kesteren in Eimeren bij het Gelderse Elst besloten rode bessen noodgedwongen eerder te oogsten dan normaal. ”Ondanks de netten die we over de struiken hebben aangebracht, zien de vogels kans onder het net te komen”, zegt Els van Kesteren. Er wordt zo snel mogelijk een kanon opgesteld om vogels buiten het perceel te houden. Tot overmaat van ramp is het de laatste dagen flink gaan regenen.
waardoor de vruchten openbarsten.

Het trekken van vlas is deze week begonnen in het zuidwesten van het land. Het vlas rijpt op een aantal percelen ongelijk af. Volgens directeur Marc van de Bilt van Van de Bilt Zaden en Vlas in Sluiskil komt dat door tweewassigheid en door het donkere weer van de laatste weken. "We wachten op mooi scherp weer.” Het gewas heeft weinig te lijden gehad van de regen, stelt Van de Bilt. ”Het staat nog redelijk overeind. Ik verwacht geen topoogst. Het is wat aan de korte kant gebleven. Maar het vezelgehalte is wel hoger dan gebruikelijk.” De prijs van vlasvezels staat overigens onder druk door de economische crisis in de VS en de lage dollarkoers. Foto Anton Dingemanse

De Friese aardappelteler Fobek zet zichzelf weer op de kaart door dit jaar drie nieuwe soorten op de rassenlijst te krijgen. Op de foto zijn de allereerste knolletjes te zien van uit zaad opgekweekte aardappelenplanten. Ze zijn in de kas opgekweekt. Foto Petra Vos

Ivo Vrusch (rechts) en een medewerkster plukken blauwe bessen. Op het fruitteeltbedrijf van vader Jes Vrusch in Heerlen staat een halve hectare ingeplant. De blauwe en rode bessen, frambozen, kruisbessen, kersen en pruimen verkoopt Vrusch in de eigen boerderijwinkel. ”Wat de boerderij brengt, verkopen we zelf. Wat overblijft gaat de diepvries in en verwerken we tot jam.” Het zachtfruit teelt Vrusch als neventak naast 12 hectare hardfruit, maar hij ziet het zachtfruit ook als variatie. ”Je wilt ook wel eens wat anders. Straks als het zachtfruit geoogst is, begint de appeloogst.” Jes Vrusch teelt al bijna 30 jaar blauwe bessen. Maar hij kromp de teelt in vanwege de arbeidsintensieve pluk. De kwaliteit is dit jaar goed, al plukt hij minder door vorst dit voorjaar. Foto Twan Wiermans

Bathmen – Bouwvakker Jan Paul Schenkelshoek houdt met één hand een betonplaat vast, terwijl een kraan die langzaam omhoog hijst. Twee collega’s van hem vangen op de achtergrond die platen op en bevestigen die aan de wand van een nieuwe kalverstal. De stal is nog volop in aanbouw. Een machineschuur ernaast moet nog voor de bouwvak klaar zijn, omdat de veehouder er zijn machines alvast wil plaatsen. Net als hier, wordt op veel plaatsen druk gebouwd, maar dan vooral aan melkveestallen. Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    vroege kerststal

Of registreer je om te kunnen reageren.