Home

Achtergrond 181 x bekeken 1 reactie

Kruimels

Nooit eerder was het WTO-overleg zo beladen en ongenuanceerd als nu. Na zeven jaar moet de wereld de ontwikkelingsronde goed afsluiten.

Het WTO-secretariaat als ook non-gouvernementele organisaties (NGO’s) voeren graag, maar vaak ten onrechte, de Derde Wereld op. Zonder akkoord laten we armen in de kou staan.

Optrekkende boerenorganisaties als Copa Cogeca verklaren dan weer dat niets minder dan het voortbestaan van het Europese boerenerf op het spel staat. Het staat buiten kijf dat de landbouw als landschapsbeheerder en voedselvoorziener van cruciaal belang zijn en dat een akkoord de boerenstand niet wegvaagt maar wel beperkt.

Voorstanders van een vrijhandelsakkoord spreken liever over de boer ver van huis. Hervorming van de landbouw in de Derde Wereld ligt inderdaad aan de basis van ontwikkeling. De groep landen die Europa onder druk zet, bestaat echter uit een serie agro-grootmachten, zoals Australië en Canada. Voor arme landen bestaan reeds speciale regelingen die import onder zeer voordelige condities toestaan.

De kosten van het afketsen van een akkoord zijn hoog. Het platform biedt ontwikkelingslanden de kans voor het oog van de wereld samen op te trekken, kruimels te accepteren en een ontwikkelingsagenda te eisen. Landen worden zonder akkoord gedwongen bilaterale verdragen te sluiten, waarbij ze door hun omvang vaak het onderspit delven.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    het westen heeft meegeholpen aan een goede landbouw in zimbabwe en zuid-afrika en wat is er gebeurd,nu wordt het westen beschuldigd dat ze die arme mensen in de kou lat staan

Of registreer je om te kunnen reageren.