Home

Achtergrond

'Kratten vrij van verpakkingstax'

Pallets, grote kratten en andere logistieke middelen worden mogelijk uitgezonderd van de verpakkingsbelasting.

De handel vreest wel lastenverzwaring voor omdozen door een gelijkschakeling aan tarieven voor consumentenverpakking. Die toezegging deed staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) gisteren aan de Tweede Kamer. Na de toezegging van maandag dat niet tuinders maar afzetorganisaties worden aangeslagen voor de belasting, komt De Jager nu met plannen voor een verdere versimpeling voor met name de handel. Zo overweegt hij de huidige drie verschillende tarieven terug te brengen tot een of twee.

De groente- en fruithandel denkt dat het samenvoegen van tarieven voor omdozen en consumentenverpakkingen voor importeurs slecht kan uitpakken. "Als het nieuwe tarief een gemiddelde wordt van het lage tarief voor omdozen en de hogere tarieven voor consumentenverpakking kan dat negatief uitpakken voor importeurs van paprika, die het product in dozen binnen krijgt. Een groentesnijderij heeft juist veel consumentenverpakkingen. Voor hen kan het gunstig zijn", stelt koepel Frugi Venta.

Voorzitter Nico van Ruijten van LTO Glaskracht heeft weinig goede woorden over voor de regeling, die hij een ramp voor de sier- en groenteteelt noemt. Hij is blij met de toezeggingen van De Jager, maar vindt die niet ver genoeg gaan. Met name de bloemensector heeft met veel rompslomp te maken, omdat alle producten nu eenmaal apart worden verpakt. Een deel van de Tweede Kamer, de VVD voorop, deelt die zorg en dringt aan op een drastische vereenvoudiging van de regeling. De mogelijke uitzondering van pallets en grote kratten vinden zij een stap in de goede richting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.