Home

Achtergrond 1 reactie

'Krapte op pootgoedmarkt'

De aardappelsector wordt als gevolg van de droogte de komende jaren geconfronteerd met krapte in de hoogste pootgoedklassen, S en SE.

Dat zegt Peter Keijzer, directeur van aardappelveredelingsbedrijf Fobek in het Friese Sint Annaparochie. De droge periode tijdens het groeiseizoen veroorzaakt in het Noorden tot 50 procent minder opbrengst en 40 procent minder knollen. Dat verwacht Keijzer op basis van waarnemingen op zijn eigen proefvelden.

”Ik vrees dat dit representatief is voor de pootgoedteelt in de hele noordelijke kuststrook”, zegt de Fobek-directeur. ”Juist in deze regio worden de hoogste pootgoedklassen geteeld. Dat betekent dat de piramide, zoals de pootgoedsector in klassen is opgebouwd, van boven af wordt uitgeknepen. Dat ga je de komende jaren merken.”

Daardoor komt er dit jaar minder pootgoed in de klasse S op de markt komt, het jaar erop minder SE, enzovoorts. ”Er is een krimp in gang gezet die de komende jaren doorgaat.”

De droogte duurde tweeënhalve maand. Ook tijdens de knolzettingsfase van de aardappelen was het droog. De planten zijn niet in staat geweest voldoende nieuwe aardappelen te produceren.

Ook voor Jan van Hoogen, commercieel directeur bij handelshuis Agrico, staat vast dat het krap wordt in de hogere pootgoedklassen. ”Op sommige plaatsen is 40 procent minder knollen reëel.” Hij vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. ”Wij wachten eerst het effect van de regen af.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....wijze les van m'n aardappelouweheer...die er helaas niet
  meer is : hoed U voor dat wat er niet is!

  ... als onze piepermannen zo hard roepen
  zijn onze buitenlandse 'concullega's' er
  wel 'als de hazen bij' om onze 'mangel'
  in te vullen!!!

  ... weten we dit nu nog niet??!! Jan en
  Peter : de groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.