Home

Achtergrond 436 x bekeken 19 reacties

Krapte aan stro zorgt voor hoogste startnotering ooit

Er ontstaat komend seizoen een krapte aan stro. Tarwestro kan deze winter wel 150 euro per ton kosten, schat secretaris Maas van den Heuvel van de landbouwbeurs Emmeloord.

De beurscommissie publiceerde vandaag de eerste stronotering van dit seizoen. Die kwam voor tarwestro op € 47,50 tot € 55,00 per ton los af land, de hoogste startnotering ooit. Van den Heuvel: ”Stro gaat duur worden. Dat kan oplopen tot 150 euro per ton in de winter. Veehouders kunnen stro deels vervangen door zaagsel. Maar bollentelers hebben stro nodig om hun bollen in de winter te beschermen tegen vorst.”

Bollenteler Hans Wessels, tevens vice-voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, vreest een flinke kostenstijging. ”Afhankelijk van de bollensoort heb je 5 tot 20 ton stro per hectare nodig. Er zijn geen alternatieven, behalve bij heel vroeg geplante bollen. Niet afdekken is veel te riskant. Als het stro niet in Nederland beschikbaar is, halen we het uit het buitenland. Maar dat kost veel geld gezien de sterk gestegen transportkosten.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  ik sprak toevallig ene andere akkerbouwer en die zegt gewoon beneden de 100 euro per ton gaat de hakselaar erin want dan heeft het veel meer waarde aan organische stof in de grond. want met die veehouders is het altijd wat en zo moet elke akkerbouwer maar denken

 • no-profile-image

  luc

  De prijs van het stro zal niet zo hoog worden als verwacht.
  er wordt nou veel stro opgeslagen om in de winter duur te kunnen verkopen, maar doordat dit masaal wordt gedaan zal de prijs van het stro zeker niet hoger worden dan afgelopen jaar

 • no-profile-image

  Peter

  Belachelijk die stroprijzen, onder 130 Euro per ton is er niets meer te koop.

  Transport uit het buitenland is te duur vanwege extreem hoge dieselprijs dus dat is ook geen goede optie.

 • no-profile-image

  positieve boer

  Er komt gewoon gebrek aan stro!!!!!
  Niet alleen maar meer als veevoer, strooisel produkten worden schaars, hout wordt verbrand, dus minder zaagsel en houtkrullen. Dat moet vervangen worden door gehakseld stro. Verder gaat er ook al stro direkt de kachel in.

  Gelukkig wordt het weer wat waard. Alleen moeten de gebruikers van stro die meerwaarde verwerken.
  Niets is te duur, zolang het door collega boeren wordt verbouwd. Werk samen, niet alleen graan voor mest, maar ook stro kan over en weer gebruikt worden. Stabelbare mest naar een akkerbouwer en stro retour.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tja John, was het maar waar. In de middeleeuwen was het gemeengoed dat de grondeigaren een percentage van de oogst wilden hebben. Dit is eigenlijk best reëel te noemen. Het was een soort vaste verdeling van de winst/verlies. Met het nieuwe pachtprijzenstelsel zijn de grondeigenaren (vaak de overheid) niet anders meer te noemen als woekeraars.
  Het risico van de teelt ligt bij de pachter, terwijl de verpachter vóóraf een flinke hap eist van de (geprognotiseerde) winst, en nooit deelt in het verlies!

 • no-profile-image

  stro

  Wie zijn stro verkoopt is dom bezig.
  Investeerd in je grond en niet in de portemonnee van die andere boer?
  Wie spreekt me tegen ...

 • no-profile-image

  John

  Na vele jaren van overvloed en dus dumpprijzen voor de producent, wordt alles wat van de dure grond afkomt weer redelijk gewaardeerd. Dit geld niet alleen voor stro maar ook voor mais, gras etc. Het werd de hoogste tijd dat degene die investeert in een duurzaam productiemiddel (grond) ook een redelijk prijs krijgen. Zal de komende jaren ook zo blijven!

 • no-profile-image

  gerard

  Geen paniek,

  Het stro zal zelfs nog goedkoper worden, het gaat straks weg voor ongeveer € 80,-aan huis gebracht.

  @positieve boer : ik wil wel ruilen met je

 • no-profile-image

  Wat? € 80,-/ton thuisgebracht? Welnee joh, het wordt net als bij de mest, maar dan andersom. De akkerbouw betaalt zometeen bij om van het stro af te komen. Denk je niet?

 • no-profile-image

  strokoper

  Dit bericht ik ook verspreid door een stroboer die vorig jaar met zijn stro is blijven zitten zeker 3 weken geleden was het stro in frankrijk in prijs aan het dalen om dat de stroboeren het te lang in de schuur gestoken hadden om de prijs op te drijven. Laat jullie geen twee keer vangen en verkoop die handel en praat de prijs zo de lucht niet in als het volgende week goed weer is is er stroo in overvloed

 • no-profile-image

  kjj

  beneden de 50 euro per ton blijft de hakselaar aan staan

 • no-profile-image

  Johan

  Ik denk dat er in het buitenland zoveel stro komt dat de prijs niet boven de 100 euro komt.

 • no-profile-image

  onbekend

  wat is dat voor onzin heb alles ingekocht voor 90 € heb bij verschillende geinformeert zitten allemaal rond de 90 € per ton aan huis gebracht het zal in het westen van het land wel wat duurder zijn .nee er is genoeg stro in het buitenland in oost duitsland koop je voor 25 €per ha dan heb je het voor 90 € franco thuis tip denk eerst na voor dat jullie wat schrijven!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

 • no-profile-image

  stroboer

  de prijs ligt in het midden,meer stro dan 2007 is er niet, eerder minder!

 • no-profile-image

  c

  kan zijn peter maar dat krijg je nu eenmaal als het niet betaald word want dan gaat gewoon de hakselaar erin. beter was dat het op een redelijk niveau bleef en ook werd gegeven dan werd het door de akkerbouwers heus wel in het pak gedaan

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Er word hier mais verkocht voor 37 euro per ton +mwst. (oogst 2007) 65 euro voor stro thuis afgelevert. 1,50 per % droogestof voor perspulp. 27 euro voor soya etc. Het is een kwestie van onderhandelen. De prijzen zien er dit jaar redelijk uit. Een goede prijs voor de producenten. Maar ook een voerprijs waar wij mee vooruit kunnen. Laat je niet gek maken. Duitsland is echt niet zo ver!

 • no-profile-image

  c

  het stro zal nog veel duurder gaan worden gezien het weer op het ogenblik en als je ziet hoeveel er al gewoonweg plat tegen de grond aan ligt, over een paar dagen mooi weer ja maar van het weekend alweer slecht. dat gaat niet goed komen zo voor de graanoogst

 • no-profile-image

  rob

  ik denk dat hier in frankrijk meer gehakselt is om kunstmest te besparen

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....bestund'er gien uutdrukking : ...
  din hef stro in'n kop ??? ... of verzin
  ik dit nu ....

  ...as dit warkt probeert 'et met de
  jappel ok mar!....

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.