Home

Achtergrond 192 x bekeken 8 reacties

Koeien omgekomen bij schuurbrand

In Paasloo is vrijdag een schuur compleet verwoest door een brand, meldt de Stentor.

Een voorbijganger ontdekte de brand en heeft direct de deuren van de schuur opengezet en de koeien uit de brandende schuur gehaald.

Drie koeien hebben niet uit de schuur kunnen komen en zijn overleden. Het vuur ontstond door hooibroei in de veestal. De aangrenzende woning is behouden gebleven.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  @ Bussy-Girl; In geen enkel bouwvoorschrift staan de door jouw voorgestelde maatregelen opgenomen en dat kan ook simpelweg niet omdat deze veel te storingsgevoelig zijn en te kostbaar. Dus dat punt van de gewezen beveiliginsbeambte snap ik niet. Ik ben zelf brandweerman en wij rukken nu al voor meer dan de helft uit voor loze meldingen(100 keer per jaar). Als er in iedere stal ook een oms komt, kan de brandweer dat simpelweg niet meer behappen. Bij een werkelijke brand in een varkensstal zetten wij ons leven ook niet op het spel om de dieren eruit te halen, omdat varkens meestal de nijging hebben om het vuur in lopen. Dat is onbegonnen werk. Ik raad wel iedere veehouder aan om de bedradingen regelmatig te laten controleren en broeigevoelig hooi niet in dierverblijfplaatsen op te slaan. Een sprinkelinsallatie in erg kostbaat en deze gaat bij een melding ook daadwerkelijk af, je wilt niet weten wat voor een rotzooi als dat zou geven in een stal. Ik schat voor mijzelf in dat zo'n systeem in een varkenstal toch wel maandelijks een melding zal geven en in een ligboxenstal mogelijk nog veel vaker. Er is echter wel een goed systeem voor handen die reargeerd op temp. verhoging in combinatie met rook, maar deze is zo duur dat ze niet eens wordt toegepast in b.v. justitiele inrichtingen en azc's, dus laat staan in dierverblijfplaatsen.

 • no-profile-image

  Bussy-girl

  Een gewezen beveiligingsbeambte, heeft in elk geval lesgehad in al deze zaken en ja ik heb inderdaad een brandmelder en dergelijke veiligheids zaken in mijn huis.
  In een stal zijn dergelijke veiligheidsmaatregelen ook te maken alleen aangepast aan de situatie.

 • no-profile-image

  mts luijerink

  hoera voor die voorbij ganger, die iedereen zomaar vergeet in deze verhitte discussie. hij hielt z'n hoofd koel en heeft daardoor veel vee kunnen redden.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  @Freek,

  Hellaas op jou laatste vraag zal je nooit antwoord krijgen.
  De aanhangers van die clubjes, hebben een tunnelvisie, met als enige doel het voorbeeldige einde van die tunnel halen.

 • no-profile-image

  Bussy-girl

  Een sprinkler instalatie en een direkt alarm naar de brandweer centrale, in een stal zou zo'n gekke investering nog niet zijn, koeien hebben ook pijn en angst als er brand uitbreekt.
  Beveiliging is niet alleen nodig in bedrijven waar mensen werken ook in de dierhouderij geen overbodige luxe!!!!!!!

 • no-profile-image

  freek

  Vraag aan bussy girl; Heb je zelf ook een oms aansluiting in huis? Of temminste een aantal rookmelders? In een stal werkt dat natuurlijk niet omdat deze ook afgaat van de uitlaatgassen van een tractor en zelfs bij mist zal deze al afgaan. Relatief gezien komen er bij branden nog steeds meer mensen om dan dieren. Wat wel kan helpen zijn maatregelen om broei tegen te gaan.

 • no-profile-image

  steven

  conclusie op onderstaande uitwisseling van meningen: SLUIT GEEN DIEREN OP als er onvoldoende maatregelen om hen te redden zijn. Ik heb gewerkt op een manege en de paarden rennen ook in paniek terug de stal in. Dus zorg voor onmiddellijke goede opvang omheiningen waar dieren veilig zijn in geval van calamiteiten zoals brand.
  Een van de vele argumenten waarom MEGASTALLEN -waar dit ook kan gebeuren- zo'n misdadige trend is.
  Zoek in deze kwestie ook op: brand in stallen op de site van de Partij voor de Dieren en lees het antwoord op de kamervragen van minister Verburg. Om te huilen!

 • no-profile-image

  freek

  @steven; Nu sla je weer compleet door, net zo als de meeste pvdd aanhangers. Moet je dan ook gedetineerden niet meer opsluiten? Of wat dacht je van schapen in een schaapskooi, dieren in een asiel etc. Bij woningbranden komen ook meer dieren om dan mensen. Je kunt nu alles eenmaal niet uitsluiten. Als er bij een spoorwegongeval slachtoffers te betreuren zijn, leg je al het treinverkeer toch ook niet aan banden? Tot slot nog een netelige kwestie voor de pvdd; Er komen jaarlijks meer koeien om in de wei door blikseminslag dan door branden in de stallen. Moeten de veehouders dan alle koeien opstallen?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.