Home

Achtergrond 181 x bekeken 3 reacties

Koe komt niet van oormerk af

Ze heeft ernaar gezocht, maar het niet gevonden. Een bruikbaar alternatief voor het oormerk van runderen is er niet, heeft minister Gerda Verburg (Landbouw) vandaag geschreven aan de Tweede Kamer.

Behalve naar halsband, pootband en tatoeage is ook gekeken naar een koudmerk op het lichaam, een injecteerbare chip en een elektronische maagbolus.

De maagbolus kan niet op jonge leeftijd worden ingebracht en injecteerbare transponders gaan zwerven door het koeienlijf. Een koudmerk stuit weer op andere bezwaren en lijkt nauwelijs diervriendelijker dan een oormerk.

Tatoeages zijn slecht leesbaar omdat veel koeien gekleurde of zelfs zwarte oren hebben. Halsbanden zijn niet "onvervalsbaar'' aan een enkel dier gekoppeld en pootbanden dreigen te leiden tot verwisseling met andere dieren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  Ik knip het oormerk altijd in het oude gat, maar dat komt omdat ze zelden uitscheuren.

 • no-profile-image

  oorpijn

  Een bruikbaar alternatief voor koudm erken is er niet. weg met die rottige oormerken.

 • no-profile-image

  Boer

  En toch koudmerken onder de noemer van een pijnlijke behandeling blijven plaatsen. Een koe voor de zoveelste keer een oormerk indrukken, opzoek moeten naar een nog heel stukje oor. Dat is kennelijk geen pijnlijke handeling.Want oormerken ze zijn nog steeds niet aan te slepen. Koudmerken blijft een nummering die permanent is, dus geeft de meeste zekerheid?

Of registreer je om te kunnen reageren.