Home

Achtergrond

Kans om binnen te lopen was niet eerder zo groot

De kans om 25 miljoen euro in een keer te winnen, was in Nederland niet eerder zo groot als bij de trekking van komende donderdag van de Staatsloterij.

Dat komt doordat de jackpot met een recordhoogte van 25 miljoen euro gegarandeerd valt. Zo weet statisticus Marcel Das, verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

In totaal bestaan tegenwoordig bij een normale trekking van de jackpot 22 miljoen lotnummers. Bij een normale trekking doen al die nummers mee, ongeacht of ze verkocht zijn of niet. Nu de jackpot het maximumbedrag heeft bereikt, trekt de Staatsloterij een lotnummer uit de verkochte loten.

Door het uitzicht op de miljoenen zijn nu ook meer loten verkocht dan ooit tevoren in een reguliere trekking. Maar het verkochte aantal loten benadert bij lange na de 22 miljoen bestaande loten niet. Volgens schattingen van de Staatsloterij zijn donderdag 6,5 miljoen loten verkocht.

Waar de kans op de jackpot normaliter dus een op 22 miljoen is, 0,0000045 procent, stijgt die nu tot een op 6,5 miljoen, een winkans van 0,000015 procent. ,,De winkans is nu ruim drie keer zo groot. Een aardige toename dus, maar nog altijd onwaarschijnlijk klein'', tempert Das de verwachtingen. Meer loten kopen vergroot natuurlijk wel de winkans.

Wanneer de jackpot op een vijfde lot valt, keert de Staatloterij 5 miljoen euro uit en verhuist de rest van de pot 20 miljoen euro naar de volgende trekking. Als de jackpot dan weer niet valt, herhaalt het hele feest zich in september.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.