Home

Achtergrond

Kamer debatteert weer over embryoslectie

De Tweede Kamer praat vandaag voor de tweede maal in korte tijd met staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) over de selectie van embryo's op ernstige erfelijke ziekten.

Een maand geleden wilde de Kamer van de staatssecretaris weten waarom ze haar eerste brief over uitbreiding van embryoselectie had teruggenomen; vandaag staat Bussemakers nieuwe brief op de agenda.

Hierin omschrijft ze een aantal voorwaarden waaronder een vrouw mag laten uitzoeken of een embryo een afwijkend gen heeft dat (mogelijk) leidt tot een ernstige aandoening als borstkanker of taaislijmziekte bij het latere kind.

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht, dat de embryoselectie uitvoert, hanteert deze voorwaarden al, maar Bussemaker heeft deze nu ook formeel laten vastleggen. In haar eerste brief wilde ze uitbreiding van embryoselectie toestaan zonder de criteria zwart op wit te zetten. Dit was tegen het zere been van coalitiegenoot ChristenUnie, die om een nieuwe brief vroeg en uiteindelijk ook kreeg.

Net als mederegeringspartijen CDA en PvdA heeft de ChristenUnie al laten weten ingenomen te zijn met het nieuwe standpunt van Bussemaker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.