Home

Achtergrond 257 x bekeken 4 reacties

Kaasexport Verenigde Staten neemt flink toe

De export van kaas uit de Verenigde Staten (VS) is ook in het eerste kwartaal van 2008 sterk gegroeid.

De export groeide met 54 procent en kwam uit op 33.200 ton. De kaasexport vanuit Europa en Nieuw-Zeeland nam respectievelijk met 9 en 11 procent af. Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel.

De kaasexport vanuit Europa lag in het eerste kwartaal op 131.900 ton en die van Nieuw Zeeland op 71.300 ton. De wereldhandel in kaas is het eerste kwartaal van 2008 met 3 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen bedroeg de handel circa 332.000 ton.

Een afgevlakte productie en de dure euro speelden Europese kaas-exporteurs parten. In Nieuw Zeeland was vooral de recente droogte de boosdoener. De kaasexporteurs in de VS profiteren van de structureel lage dollarkoers.

De Zwitserse kaasexport groeide in het eerste kwartaal met 22 procent. Dit hangt samen met een in juni 2007 tot stand gekomen vrijhandelsverdrag met de EU. Ook de export vanuit Europa naar Zwitserland verdubbelde zich na het openstellen van de markten.
De Oekraïense kaasexport herstelt zich nu de problemen met Rusland even voorbij lijken te zijn en steeg met 50 procent.

De wereldhandel in boter en boterolie is het eerste kwartaal van 2008 met 18 procent afgenomen tot een volume van bijna 172.000 ton. De vraag is verder gedaald als gevolg van sterk gestegen wereldmarktprijzen. Met name de export vanuit de EU daalde sterk. De VS verachtvoudigde hierdoor de uitvoer van boter en boterolie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nog effe wachten met quotumuitbreiding, en dan vind je in de Europese schappen alleen nog "American cheese".
  Kunnen we de tent wel sluiten en in dienst gaan bij de amerikaanse melkveehouder.

 • no-profile-image

  gert

  de nederlandse boeren en van Bakels in Amerika doen het bijzonder goed,het zijn nu stevige concurrenten van ons geworden,mede door de lage dollarkoers

 • no-profile-image

  ronnie

  nee Gert, jullie grootste nadeel is het quotum. Dat quotum is jullie grootste vijand. de produktie kost blijft hierdoor hoog en het is een rem op groei!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal eens met Ronnie. Die weet zelf (canada) wat quotering is en ook dat de kaarten in canada anders liggen omdat dit land zelfvoorzienend is en niet voor de export hoeft te leven.
  Je kunt als exporterend Nederland toch niet blijven volhouden dat je de export wilt blijven beperken/quoteren terwijl andere landen staan te dringen je plaats in te nemen?

Of registreer je om te kunnen reageren.